Anchovetas-stopp truer laksen

Nyheter
887

I vår ble Perus biomasse av anchovetas anslått til å være omlag fem millioner tonn, ifølge Huffington Post. Nå er den så svak at den ikke er fiskbar.

Flaskehals for laks
– Mangel på marine fóremner vil kunne bli det som regulerer oppdrettsveksten, skriver fiskeoppdretter Tor Nygaard på Twitter. Nygaard har fått med seg den dramatiske stansen i Perus enorme fiskeri etter anchovetas, den ubestridt viktigste kilde til fiskemel og fiskeolje i verden. Fiskemel og -olje er sentrale ingredienser i oppdrettslaksens diett.

Les også: Peru vil stoppe anchovetas-fisket

Det gjør ikke saken bedre at nabolandet Chile samtidig kutter sine kvoter for pelagisk fisk med 200.000 tonn. Det kan bli knapphet på godt fiskefôr i tiden fremover.

Skiftende biomasse og kvote for anchovetas. Kilde: Austevoll Seafood

Skiftende fiskeri
Anchovetas-biomassen har vært svært fluktuerende de siste årene, noe som har gitt seg utslag i skiftende kvoter, basert på råd fra Instituto del Mar del Peru (Imarpe) som er landets havforskningsinstitutt. Det er da også Imarpe som nå har trukket i nødbremsen, og tatt initiativ til å stoppe fisket etter den særdeles viktige fiskeressursen.

Det er ingen enkel beslutning, men den er viktig. Det pelagiske fiskeries betydning for både eksport- og valutainntektene i Peru kan ikke undervurderes. Da den nasjonale fiskemelkjempen Copeinca ifjor vår ble solgt til China Fishery Group for 787 millioner dollar (5,6 milliarder kroner), var det et nasjonalt anliggende. Peru er verdens største fiskerinasjon, og de store fiskeriselskapene har hotline direkte inn i presidentpalasset i Lima.

Men skiftende bestand og fiskeri etter anchovetas er forøvrig i tråd med historikken for denne for Peru så viktige ressursen.

Historisk volatilt
En skal ikke lengre tilbake i tid enn midten av 1990-tallet, der årsfangsten av anchovetas var på historisk høye nivåer. De siste ti årene har fangstene vært betydelig lavere med tildels store fluktuasjoner fra år til år, noe som ikke har vært noe oppløftende signal.

Perus fangst av anchovetas og sardiner 1950-2000. Kilde: FAO

Går i sykler?
Nå stoppes altså fangsten, på samme vis som den ble stoppet på 1950-tallet og 1980-tallet. Hva årsakene til kollapsen i biomassen skyldes, er det alt for tidlig å si noe skråsikkert om. Men hvis det viser seg at fiskeriet går i 30-årige sykler, kan det bli flere magre år fremover.