AQS inngår avtale med Norsk Navigasjon

Nyheter
853

Norsk Navigasjon Holdning etablerer et nytt datterselskap – Naviaq – som vil få tre nye medarbeidere i 2015. Selskapet blir samlokalisert med Norsk Navigasjon, og skal kjøpe softwareutvikling og andre tjenester fra Norsk Navigasjon.

Emisjon
– Vi har inngått en industriell forsknings- og utviklingskontrakt (IFU-kontrakt) med AQS. Dette er et samarbeid mellom tre parter: Naviaq, AQS og Innovasjon Norge, som dekker om lag en tredel av utviklingskostnadene. I første omgang er dette planlagt som et toårig IFU-prosjekt, sier gründer og daglig leder Jan Ivar Sandnes i Norsk Navigasjon i en pressemelding.

Holdingselskapet har gått inn med en million kroner i startkapital i Naviaq. Det er også planlagt en emisjon på 2-3 millioner kroner i år for utvikling og kommersialisering av produktene.

Forretningsideen til Naviaq er å utvikle nye, bransjetilpassede IKT-løsninger for oppdrettsnæringa basert på velprøvd teknologi fra andre bransjer.

AQS er en av Norges ledende servicetilbydere mot lakseoppdrett, med en årlig omsetning på 90 millioner kroner.

Vekst
– Vi er i sterk vekst og har behov for gode samarbeidspartnere og smarte IKT-verktøy, sier daglig leder Ove Løfsnæs i AQS.

Det stilles strenge krav fra både myndigheter og kunder om dokumentasjon av det arbeidet som gjøres på oppdrettsanlegg. For å lette både arbeidet med å registrere alle arbeidsoperasjoner og deler som benyttes, er det behov for bedre dataverktøy.

– Vi ser for oss å benytte moderne teknologi som smarttelefoner og touchscreen for å gjøre det lettvint å føre inn dokumentasjon på sjøen. Da kan det også registres nøyaktig hvor båten befinner seg. Målet er et system som er brukervennlig både for våre ansatte og for kunder og det offentlige som skal ha lett tilgang til våre data, sier Løfsnæs.

Effektivisere
Nye IKT-verktøy vil effektivisere og kvalitetssikre arbeidsprosessene i AQS. De vil hjelpe hver ansatt til å gjøre en bedre jobb, noe som igjen vil redusere risikoen for alvorlige feil som for eksempel kan føre til rømming av laks.

– Det er krevende og meget spennende for oss å samarbeide med miljøet på kysten. Her er kulturen svært forskjellig fra det vi opplever i innlandet og fra våre eksisterende kunder. Denne forskjellen gjør at vi har gode muligheter for å lykkes med denne etableringa og styrke Norsk Navigasjon generelt, sier Sandnes.

Han har fått mange positive tilbakemeldinger fra lakseoppdrettere og dere leverandører, og samarbeidet åpner et nytt marked for Norsk Navigasjon. – Vi har flere kontrakter på gang, sier Sandnes.