– Det er nok av dem som har prøvd og ikke fått det til

Nyheter
804

Erik Heim og Fredrikstad Seafood har fått mye medieoppmerksomhet med sine planer om produksjon av oppdrettslaks på land i Østfold. Fredag kveld var han siste taler ut på Hardangerfjordseminaret i Norheimsund.

– Det som var viktig var at vi fikk med Orkla fra første dag og at vi har tverrfaglig kompetanse på RAS-anlegg. Vi allierte oss med forskningskrefter på Øst- og Vestlandet, og fikk med oss kapital- og industrikrefter i regionen. Samtidig har vi bygget bro til praktiserende miljø i Danmark. Nå har vi et yngelanlegg i Danmark som vi har en eierposisjon i, sier han, og legger til: – Det er liv i anlegget. Vi har stamfisk på fem til ti kilo.

Lite empiri
Heim advarer mot visjonære og svulstige vekstplaner for landbasert lakseoppdrett.
– Det er mange meninger og lite empiri. Det skal vi gjøre noe med. Dette er en global trend. Det er ikke noe som bare skjer i Norge og Danmark, det skjer mange steder. Men det er ikke bare å bygge et anlegg å sette i gang, påpeker han.

– Det er nødvendig å utvikle og systematisere kunnskap. Kunnskap om smoltproduksjon i lukkede anlegg er ikke nødvendigvis overførbart til landbaserte anlegg. Vi tror på kompetansebarrierer i lukkede anlegg. Vi tror på en kombinasjon av kapital, industri og praktikere med kunnskap. Dette haster for Norge å melde seg på, for nå skjer det mye internasjonalt.

Ikke hyllevare
Men Heim tror ikke landbasert lakseoppdrett er for hvermannsen. Han er klar for hva som må til for å lykkes.
– Dette er ikke hyllevare. Godt management og rett kompetanse er avgjørende for å få det til. Lokalisering er avgjørende. Det handler om vannkvalitet og vannressurser. I Fredrikstad skal vi satse på brakkvann.

– En del har tatt snarveier på anleggsdesign – det har vi sett i Danmark. Det er nok av dem som har prøvd og ikke fått det til. Teknologi er ikke nok. Dyp forståelse av biologi er viktig, mener han. – Hvis du ser på de som satser internasjonalt, er det stort sett mangler på noen av disse.

Har stamfisk i kar
– Vi etablerte Nordic Aquafarms i 2014. Det er morselskapet til Fredrikstad Seafood. Forskningsvirksomheten vår ligger i Fredrikstad. Vi har FoU-anlegg i Danmark og et produksjonsanlegg også i Danmark for matfisk.

– Det vi skal oppnå er kvalitet, stabilitet, miljøtilpasning og lønnsomhet. Vi er ikke der enda, men tror vi skal komme dit.

Anlegget til Fredrikstad Seafood ligger 250 meter fra munningen til Glomma, like sør for Gamlebyen i Fredrikstad.

– Dette området har infrastruktur i bøtter og spann: Rørsystem, utslipp, vanninntak, mottak for og raffinering av slam. Vi har spart millioner på lokalitet, sier Heim. – I tillegg har vi Fredrikstad Reefer ned i gaten, Norges største terminal for superkjøl, supplerer han.

To år unna
– Det er et areal på 16 mål, hvor vi har 1.200 tonn MTB for anlegget. Produksjonskarene er på 40 meter. De er relativt store, sier han, og viser en 3D-video av det planlagte produksjonsanlegget.

– Vi resirkulerer cirka en prosent av vannet i døgnet, og renser både vanninntak og vannuttak. Det er kort vei til sluttkundemarkedet, og det skal mye til for rømming fra anlegget. Vi måler alt daglig.

Går alt som planlagt er den første slaktefisken to år unna.
– Vi ligger an til å ha det første produktet klart for markedet i 2017. Vi har lyktes når vi har stabil, kvalitetsmessig og lønnsom produksjon som ikke har påviselige negative konsekvenser på miljøet, avslutter han.