– Det er nok ikke den store faren, nei

Nyheter
967

Hobbyfiskeren tok laksen i viken på landsiden, i Svartevika, rett over anlegget til Marine Harvest ved Varaldsøy 2. og 3. januar.

Tre måltider
– Vi fisket 36 rømte oppdrettslaks i Hardanger forrige helg. De hadde en snittvekt på 3-4 kilo alle sammen, sier Eilertsen til iLaks.

– Jeg registrer at det står på nettsidene deres i dag at denne fisken ikke bør spises fordi den inneholder Slice, men meg og min familie har allerede hatt tre måltider av den. Hvordan skal vi forholde oss til dette og er det noe vi bør gjøre i den forbindelse? spør Eilertsen.

– Hva skal vi gjøre med det vi har i frysen? Skal dette kastes i bosset eller skal det destrueres på annen måte? spør han bekymret.

Ufarlig
Svaret fra Marine Harvest er at fisken er ufarlig å spise.

– Våre beregninger viser at det ikke er farlig å spise fisken, sier Ola Helge Hjetland, kommunikasjonssjef i Marine Harvest til iLaks. – Vi har også snakket med Christine Børnes i Mattilsynet, som sier det samme.

Fiskeridirektoratet sendte mandag ut pressemeldinger der de advarte folk mot å spise regnbueørret og laks som hadde rømt, henholdsvis fra Sjøtrolls anlegg ved Angelskår og Marine Harvests anlegg ved Varaldsøy, da fisken nylig var medisinert med Slice.

Christine Børnes, seniorrådgiver i Mattilsynet, sier derimot at fisken trygt kan spises.

Ikke farlig for mennesker
– Det er nok ikke den store faren, nei. Fisken er medisinert, men det er ikke snakk om så høye verdier at det er farlig for mennesker, sier hun til Bygdanytt.

Slice er et kjemisk lusmiddel. Virkestoffet er emamectin, og de internasjonale grenseverdiene er 100 gram per kilo fisk. Men den rømte regnbueørreten fra Angelskår ligger etter alt å dømme langt unna desse verdiane, forteller hun.

– Det er en stund siden denne fisken ble medisinert, og virkestoffet går ut av fisken etterhvert. Nivåene blir heller ikke så høye av dette legemiddelet, sier hun.

– Det er nyttig og bra for miljøet at fisken blir fisket opp, og det er ingen fare med å spise den i vanlige mengder, konkluderer Børnes.

Endrer råd
Fiskeridirektoratet vil nå endre sin kostholdsinformasjon.

– Vi har ikke annen rolle enn å være sekretær for Mattilsynet i slike saker, så dersom de har endret mening så vil vi også endre informasjonen i pressemeldingen vår, sier kontaktperson Hans Haddal i Fiskeridirektoratet.