– Det meste stemte

Nyheter
1083

Det ble et eventyrlig år. Sunnfjordoppdretter Alex Vassbotten klinket til med rekordresultat. For første gang tjente hans Steinvik Fiskefarm over 100 millioner kroner på driften. 2013-fasit ble et driftsresultat på 100,3 millioner kroner og et driftsresultat på 98,7 millioner kroner. Det er en voldsom snuoperasjon fra 2012, da sykdom og lave priser sørget for et underskudd på 10,5 millioner kroner før skatt.

I 2013 gikk det meste stang-inn for Vassbotten.

– Ja, det vil jeg påstå. Når alt ikke klaffet i 2012, stemte det meste i 2013. Frisk fisk, lavt luspress og selvfølgelig høye priser. Vi hadde ingen kontrakter i 2013. Det viste seg å være riktig, sier en fornøyd Vassbotten til iLaks.

Høy inntjening per konsesjon
Steinvik Fiskefarm slaktet 9.600 tonn (rund vekt) på seks og to tredjedels konsesjoner (en visningskonsesjon) i 2013.

Og oppturen har fortsatt inn i 2014.
– Så langt har vi hatt veldig god biologi. Prisene har vært bra så langt, men vi vet ikke resten. En har egentlig bare fortsatt på 2013, sier Vassbotten.

Sogningen vil imidlertid ikke mene noe skråsikkert om prisutviklingen i tiden fremover.

– Jeg har drevet med dette i 30 år. Jo mer kunnskap en får om næringen, jo vanskeligere blir det. Akkurat nå ser vi en del press på grunn av uforutsett slakting hos enkelte. Når en må endre slakteplaner, vil det alltid legge press på prisen. Hvis dette vedvarer kan det bli manko på fisk fremover. Produksjonen i Norge er styrt av MTB (maksimal tillatt biomasse – red. anm.), og nå er det mange som utnytter MTB’en fullt ut, sier han, og tror en vil se dette prisbildet i sommer – for så å se prisene stige igjen.

– Men det er ikke noen dårlig pris vi har nå. Det er bare det at prisen har vært veldig høy, påpeker Vassbotten.

– Når snur prisen opp igjen? I september eller oktober?

– Jeg vet ikke. Når prisene er høye, er det lite som skal til for at det blir nervøse kunder. Da er det også ofte vanskelig å få igjen pengene, sier han og refererer til likviditetspress hos foredlingsindustrien.

Kraftige prissvingninger
Fra romjulen i fjor har lakseprisene falt jevnt – nær 20 kroner per kilo. Vassbotten er forbløffet over den store volatiliteten i lakseprisene.

– Det er ganske utrolig. Det er jo ikke fangst vi driver med. Etter FOS-konkursen har næringen vært spot-orientert. Men det er vi som har fremelsket dette, og da må vi leve med det, mener han.

iLaks når bilentusiasten Vassbotten like før han skal ut på biltur i regnværet i Sunnfjord.

– Vi skal kjøre en åpen 1929-modell Studebaker i helgen. Det gleder vi oss til, sier han. – Jeg skal være med på et syv-seter-løp i Geiranger. Dette er de første amerikanske bilene som ble brukt til turistbiler – fra Geiranger og i svingene i Trollstigen. Der skal vi møte likesinnede og se på biler. Det gleder vi oss til, avslutter han.