– Dette vil vi at fagfolk skal ta seg av

Nyheter
681

Etter et hardt angrep på FHLs rømningstall igår, svarer FHLs kommunikasjonssjef Are Kvistad Norske Lakseelver i et leserinnlegg torsdag. Fagsjef Erik Sterud ved Norske Lakseelver mener FHL her ikke svarer på kritikken.

– Fremfor å svare på kritikken, angriper som vanlig Kvistad avsender. Vi har ved et par anledninger blitt spurt om vi kan nominere kontaktpersoner som FHL kan rådføre seg med når de skal prioritere hvilke utfiskingsprosjekter de skal støtte gjennom Miljøfondet. Dette har vi takket nei til av flere årsaker, sier Sterud, og lister opp følgende:

  • For det første mener vi det verken er vi eller FHL som skal bestemme hvor det skal ryddes opp og hvor mye penger som skal brukes. Dette vil vi at fagfolk skal ta seg av. At fylkesmennenes miljøvernavdelinger og eksterne kompetansemiljøer bidrar, mens vi ”står utenfor” er derfor helt slik det skal være.
  • For det andre er det ikke bare elver som er tilknyttet Norske Lakseelver som søker om midler til overvåkning og utfisking. Det skulle tatt seg ut om vi da skulle bidratt med prioriteringer som enten gikk i favør eller disfavør av egne medlemmer. Det ville blitt galt uansett.
  • For det tredje viser behovet for å prioritere at det er for lite penger tilgjengelig. Vi mener all opprydning etter rømming bør skje etter forvaltningsinstitusjonenes anbefalinger, og til en kostnad som er bestemt av prosjektenes omfang, og ikke FHLs lommebok og vilje.  Nettopp en slik ordning har nylig blitt implementert i akvakulturloven, der alle oppdrettere etter 1. juli plikter å delta i en sammenslutning med økonomisk ansvar for utfisking av rømlinger. Dette viser at våre folkevalgte på Stortinget tenker i samme bane som oss.

Erik Sterud understreker overfor iLaks at det er FHLs tallberegninger som er kjernen i kritikken fra Norske Lakseelver.

– Ellers er det viktig å påpeke at vi i vår kritikk av FHL, ikke kritiserte verken prioriteringene, opprydningsprosjektene, eller metodene som er brukt. Vår kritikk går utelukkende på at FHL bruker et tallmateriale de ikke verken har vurdert eller har kompetanse til å vurdere, i tillegg til at de regner feil. I tabellen de legger til grunn finner man helt til høyre en tallkolonne for prosentvis innslag av rømt laks i et sett med undersøkte elver i 2013 .  Gjennomsnittet av disse verdiene er 3,7  prosent. Når FHL da sier at gjennomsnittlig innslag er 2,2  prosent, og gjentar regnetabben de ble gjort oppmerksom på i fjor, sier dette noe om hvor lydhøre de er for innspill fra Norske Lakseelver, sier Sterud.