– Er altfor opptatt av lakselus

Nyheter
732

Han er tidligere forsker ved Havforskningsinstituttet, men har også fartstid som fisker.

– Jeg har hele tiden sett disse i sammenheng, sier han og advarer mot utbredt arroganse og manglende ydmykhet fra forskningsmiljøet.

Holst har utarbeidet hypotesen om underfiske og overbeiting i Norskehavet.

Fellesressurser
– De deler resursene i havet; sild, kolmule, makrell og postsmolt (laks), sier Holst og viser til en dramatisk vekst i de pelagiske bestandene i Norskehavet etter 1995.

– Mye tyder på at bestandene er vesentlig høyere enn ICES’ offisielle tall, sier han og peker på dette som blant annet en viktig årsak til kollapsen i villaksbestanden.

Under et innlegg på Sjømatdagene på Hell onsdag, tar han til orde for å se artene i sammenheng og gjøre en økosystembasert forvaltning.

Predatorenes rolle
– Mye av topp-predatorene er borte fra Norskehavet, sier han, og tenker da på hai, tunfisk og hval.

Holst drar her en parallell til gjenintroduksjonen av ulv i den amerikanske nasjonalparken Yellowstone, som ga svært omfattende ringvirkninger – i hele økosystemet.

– Dette avvises av forsknings- og forvaltningssystemet som spekulasjon. Men jeg vil argumentere for at hypotesen bør testes, da den støttes av betydelig empirisk materiale.

– På land er det lett å se beiteskader fra en stor hjortebestand. Da tar man ut dyrene. I havet er dette ekstremt vanskelig å se dette, påpeker Holst.

Sult
Kamp om matfatet har gitt sult i havet, mener han. Samtidig er han klar på at laksen oppholder seg vesentlig lengre i havet enn i fjorder og elver.

– Ser vi på villaksen, ser vi en ekstremt negativ utvikling. Terten vokser dårlig, går inn som to eller tre åring istedenfor ettåring. Tertbestanden har kollapset, sier Holst videre.

– Villaksinteressene er de som jeg er skuffet over. De har en agenda, er altfor opptatt av lakselus og gir oppdretterne for mye av skylden for nedgangen.

– Kjempeinteressant
Holst anbefaler at denne problemstillingen behandles på en seriøs måte, gjerne tilsvarende Rieber-Mohn-utvalget, men med et annet mandat.

Jostein Refsnes, styreleder i oppdrettselskapet Nordlaks, er begeistret for innlegget, og utfordrer fagsjef Erik Sterud ved villaksorganisasjonen Norske Lakseelver som også er tilstede i salen.

– Jeg vet ikke om jeg er adressat for dette, men det er kjempeinteressant det du sier. Jeg gleder meg til dette blir vitenskaplig testet, sier Sterud.