– Får vi ikke fjernet lusen, må vi ta ned produksjonen

Nyheter
1057

– Vi vil ikke bygge en ny fôrfabrikk i Norge. Vi sparer capex på det, bygger den heller i Skottland eller Chile. 2020 i år verden er sekunder unna for oss. Det er to laksegenerasjoner unna. Rognen for 2016-utsettet er allerede på klekkeriet, sier han.

– Verden trenger mat, men den trenger også energiintensiv mat, poengterer Aarskog. – Vi må svare kritikerne. Vi må ta en dialog. Hvis noen stakeholders tror det er miljøødeleggende å produsere laks, så betyr det at vi ikke har gjort jobben godt nok med å forklare dette.

Blå revolusjon
– 70 prosent av verden er dekket av vann. Hvorfor i all verden skal vi flytte dette på land? Det blir ikke mer energisparende å ta det på land. Fisken smaker ikke bedre av å produsere den på land. Vi i Marine Harvest tror på den blå revolusjonen.

Aarskog er trygg på at lakseoppdrett i sjø vi fortsette.

– Det er en fantastisk historie. Men fra 2013 til 2020 tror vi verdens lakseproduksjon vil vokse med tre prosent årlig. Hvorfor ikke mer? spør han og lister opp følgende årsaker:

* Lakselus

* EPA/DHA: Tilgang på omega-3-kilder

* Tilgang på gode arealer: Til tross for at oppdrettsindustrien i Norge idag kun bruker et areal på størrelse med Karmøy

* Mangel på forutsigbare rammebetingelser, eller mangel på smart regulering

– Dette er the proof og the pudding, sier han og viser en hockey stick-graf som viser utviklingen i salg av kjemiske lusemidler.

Tre til fem milliarder
– Løsningen er å ta det på land, eller skal vi heller gå inn i diskusjonen og ta kjernen?

– Luseproblemet koster norsk oppdrettsnæring et sted mellom tre og fem milliarder kroner årlig. Vi må angripe dette problemet. Det kan ikke gjøres alene. Vi har en lokalitet der vi ikke har lusebehandlet på fire og et halvt år. Det krever mye disiplin, understreker Aarskog.

Det strategiske målet til Marine Harvest er å ikke bruke kjemiske lusemidler.

– Vi skal ligge under 0,5 lus per fisk. Kan vi få det ned mot 0,2 er det en start. Målet er å gå mot null. Til det må vi bruke rensefisk, mindre kjemisk verktøy, skjørt, dyp fôring, dype lys etc. Mesteparten av lusen kommer fra innsiden, påpeker han. – Den eneste måten en kan få rensefisk til å fungere skikkelig er å ha et lavt lusenivå. Mål suksess, oppfordrer han.

Resistens
– Får vi ikke fjernet lusen, må vi ta ned produksjonen. Det er ingen vei utenom.

– Hva kan lusen ikke bli resistent mot? Før trodde vi lus ikke kunne bli resistent mot hydrogenperoksid, nå tror vi lusen ikke kan bli resistent mot varmt vann. Det er få som kan bli resistent mot å bli spist, sier Aarskog.

– Vi har mange steder der vi har resistensproblemer. Der slakter vi ut fisk på to og tre kilo. Det er forferdelig. Lakselus er det som holder oss våken om natten.