Fem Marine Harvest-anlegg sertifisert etter miljøstandarden ASC

Nyheter
1234

I 2013 bestemte Marine Harvest at alle selskapets anlegg globalt skal sertifiseres etter ASC-standarden innen 2020. I mars ble fem anlegg i Leka, Gildeskål og Rødøy sertifisert.

– Det er mye jobb for å dokumentere at anleggene er kvalifisert til sertifiseringen, så vi jobber daglig med dokumentasjonen, sier kvalitetsleder Gunn Mari Strømstad.

I desember 2014 fikk lokalitetene Jakobsteinvika, Nordfugløy, Fleina, Linesvika og Storstrompan besøk av uavhengige revisorer fra selskapet SAI Global i fem dager. I tillegg til inspeksjon av anleggene, ble det gjort intervjuer med ansatte og andre i lokalsamfunnet og dokumentasjon på miljøstatus ble gjennomgått, skriver Marine Harvest i en pressemelding.

Strenge krav
– Standarden stiller strenge krav, sier kvalitetsleder i Marine Harvest Region Nord, Gunn Mari Strømstad, og understreker at mange har gjort en god jobb internt for å få dette på plass.

– Sertifiseringen betyr at vi tilfredsstiller åtte hovedkrav med totalt 422 punkter. For en del anlegg er det særlig vanskelig å holde seg innenfor begrensningene på lusebehandling, så på disse har vi iverksatt andre tiltak for å få bukt med lusa, sier hun.

Miljøstandarden fra Aquaculture Stewardship Council (ASC) ble etablert etter initiativ fra blant annet WWF. Standarden stiller åtte hovedkrav med totalt 422 punkter på områder som påvirkning av habitat, rømming, smoltproduksjon, kontroll av sykdom og parasitter, legemiddelbruk og innholdet i fiskefôret. Dette må rapporteres systematisk inn til ASC for å sikre åpenhet rundt produksjon og miljøprestasjon. Videre må selskapene dokumentere at de har dialog med lokalsamfunnet der anleggene ligger.

Viktig løft
– Når vi produserer ASC-laks, følger vi den strengeste standarden som eksisterer for oppdrett, sier miljø- og myndighetskoordinator i Region Nord, Are Moe.

– En så krevende sertifisering av alle våre anlegg er selvsagt ikke gjort over natten, men dette er et svært viktig løft for å sikre en bærekraftig laksenæring for fremtiden, sier han.

Globalt er 39 oppdrettsanlegg sertifiser etter ASC-standarden. Marine Harvest har per dags dato 15 anlegg i Norge, ett i Canada og ett i Scotland sertifisert etter standarden. Marine Harvest region Nord vil i løpet av 2015 ha ytterligere 9 anlegg oppe til revisjon.

 

Fakta og bakgrunn:

I dag finnes det ASC-sertifisering for artene pangasius, tilapia og laks. Det finnes ASC-sertifiserte anlegg i ni land. En oversikt over sertifiserte anlegg over hele verden, finnes her: https://www.asc-aqua.org/index.cfm?act=tekst.item&iid=4&iids=204&lng=1


Prinsippene i ASC

Prinsipp 1: Overholde alle relevante nasjonale lover, forskrifter og regionale bestemmelser

Prinsipp 2: Bevare naturlige habitat, biologisk mangfold og funksjonen i økosystemene

Prinsipp 3: Verne om helse og genetisk integritet til ville populasjoner

Prinsipp 4: Bruke ressurser på en miljømessig effektiv og ansvarlig måte

Prinsipp 5: Håndtere sykdommer og parasitter på en miljømessig ansvarlig måte

Prinsipp 6: Utvikle og drive anlegg på en sosialt ansvarlig måte

Prinsipp 7: Være en god nabo og pliktoppfyllende samfunnsaktør

Kapittel 8: Krav til smoltproduksjon
Sertifiseringsstandarden for laks: https://www.asc-aqua.org/upload/ASC%20Salmon%20Standard_v1.0.pdf