– Fokus på det vi kan påvirke

Nyheter
1094

En forklaring på dette kom frem under en debatt på mikrobloggtjenesten Twitter. Diskusjonen har pågått siden 21. august og pågår fortsatt. Det hele startet med at Norske Lakseelvers fagsjef Erik Sterud ga uttrykk for at han som parasittolog er bekymret over at MTB-økning og dermed utsatt slakting vil opprettholde antall luseverter og dermed luseproduksjon.

Menneskeskapte klimaendringer?
– Godt det ikke er lusa som er hovedårsaken til villaksstatusen da, kommenterte fiskeoppdretter Ola Braanaas. – Makrellen vandrer nordover, det er delfiner på vestlandet, og vi fisker havabbor i Sogn, mye rart som skjer fortsatte han.

– Jepp. Antar du peker på klimaendringer. Tipper både villaks og oppdrettslaks presses nordover. Stiller store krav til oppdrettsindustrien, svarte Sterud.

– Fremmede fiskearter er heldigvis ikke en fryktet trusselfaktor for villaksen p.t., påpekte prosjektleder Vegard Heggem i Norske Lakseelver, og la ved følgende bilde i sin Tweet.

– Nei, men klimaendringene, temperaturendringene i havet og næringstilgang er et problem, sverdfisken er bare symptomet, svarte Braanaas.

Ikke menneskeskapt trusselfaktor
– Klimaendr står i fig. Miljøforh i havet vurdert ikke som menneskeskapt trusselfaktor. Fokus på det vi kan påvirke, skrev Heggem.

Dette fikk Braanaas til å steile.
– Oppsiktsvekkende! Hvorfor surrer vi da med el-biler som klimatiltak i Norge og elektrifisering av Nordsjøen? undret Braanaas.

Og flere meldte seg på i debatten.
– Jeg lurer på om ikke overbeskatning av laksen som en stabilisert faktor er ironisk ment? spurte så NSLs kommunikasjonsjef Frode Reppe.

– Nei, bortsett fra i Tana reduseres overbeskatning som problem år for år og er ikke regnet som vesentlig lenger, svarte da Sterud.

I skrivende stund pågår diskusjonen på Twitter fortsatt.