Følger Stabburet og Brynhildsens fabrikker

Nyheter
803

Norge trenger omstilling, nye næringer og mer forskning i norsk næringsliv. Landbasert lakseoppdrett leverer på alle punktene, skriver Fredrikstad Seafoods i en pressemelding.

Det er nå tildelt forskningskonsesjon til Fredrikstad for en total produksjon på 1200 MTB (maksimalt tillatt biomasse) med laks. Dette er biomassen selskapet søkte om i 2014. Selskapets produksjonsmodell baserer seg på høsting av fisk hele året og gir derfor en total årlig produksjon av laks opp mot 3600 tonn. FoU konsesjonen er det eneste i nyere tid som er tildelt en privataktør innenfor landbasert oppdrett.

Substansen i forskningsplanene som er utviklet med våre forskningspartnere har i liten grad fremkommet i uttalelsene til FoU rådet som har vurdert selskapets søknad. Basert på vår erfaring internasjonalt har det mest substansielle og viktigste forskningsprogrammet for produksjon av laks i landanlegg til dags dato blitt lagt i Fredrikstad. Programmet omfatter forskning på vannkvalitet, fiskevelferd, ernæring, produktkvalitet, gjenbruk av avfall, med mer i slike anlegg. Forskningen er nødvendig og vi ser frem til et nært samarbeid MNBU, NIVA og andre parter i årene fremover.

Fredrikstad Seafoods har arbeidet for konkurransedyktige rammebetingelser for landbasert oppdrett i over et år i Norge. Vi har hele tiden ment at produksjonsmetoden bør være en naturlig del av fremtidens fiskerinæring. Det foreligger nå en Stortingsmelding hvor ordinære konsesjoner uten vederlag skal bli tilgjengelig for landbasert produksjon fra 2016. Fredrikstad Seafoods vil i perioden fremover vurdere betingelsene i tildelt forskningskonsesjon for å sikre at konkurransedyktige rammebetingelser er på plass for en langsiktig og vellykket satsing i Fredrikstad. Selskapet skal også fullføre gjenstående godkjenningsprosesser i Østfold fylke før alle formaliteter er på plass.

Østfold og Fredrikstad har unike kvaliteter for å kunne lykkes med laks på land. Et anlegg i Fredrikstad vil dra nytte av meget god infrastruktur, gode brakkvannsressurser og en sentral geografisk plassering. Fredrikstad har dype røtter som industriby og forbindelsen til havet har alltid vært viktig. Industripionerne som en gang startet Fredrikstads Mekaniske Verksted, Stabburet og Brynhildsens fabrikker visste ikke på forhånd om de ville lykkes, men de satset. Det gjør også Fredrikstad Seafoods nå. Det betyr nye arbeidsplasser og et steg for Østfold inn i en av Norges viktigste industrier.