Har fått klarsignal for å forske på «ferskvannskuren»

Nyheter
702

Søknaden passerte Forsøksdyrutvalget for en uke siden.

Oppdrettere som har hatt luseplaget fisk i ferskvann i brønnbåt noen timer, har ved flere anledninger meldt at det blir mindre lus på fisken. Nå skal SLRC forsøke å finne ut hva som gjør at ferskvann er gunstig.

SLRC-forskerne Jon Anders Stavang, Lars Are Hamre og Frank Nilsen er ansvarlig for tre ulike forsøk.

I forsøk nummer 1 skal lakselusinfisert laks flyttes fra saltvann til ferskvann. Der skal den være i vann som er renset for aluminium i 24 timer. Etter 24 timer skal laksen overføres til sjøvann og etter 48 timer skal laksen avlives og antall lus skal da teller.

I forsøk nummer to skal luseinfisert laks flyttes fra sjøvann til ferskvann som blir anriket med co2. Der skal fisken stå i tre timer og 24 timer senere skal laksen drepes og lusene telles.

I forsøk nummer tre skal lakselusinfisert fisk overføres til ferskvann som enten er 15 eller 5 grader varmt i tre timer. Disse karene vil ikke ha gjennomstrømming, men som tilføres nødvendig vann for å holde temperaturen stabil. Det vil bli tilført oksygen og pH vil bli målt hele tiden. Etter tre timer overføres laksen til sjøvann som holder ti grader før laksen slaktes og lusene telles.

I alt skal 88 fisk være med i forsøket. Det skal maksimalt være 15 lus per fisk, fremgår det av søknaden fra SLRC-forskerne.

Forskerne tror at kombinasjonen CO2, ferskvann og temperatur tar knekken på lakselusa.

For norske oppdrettere kan forskningen være veldig viktig. I dag fjernes lakselusa i hovedsak ved bruk av kjemikalier, noe næringen kritiseres for. Finner forskerne en effektiv måte å avluse laksen på i ferskvann, kan det være svært godt nytt for hele næringen.