Her er fiskene som kan stanse Nordic Mining

Nyheter
892

-Vi er sikre på at tre av de fire fiskene er blålanger, sier havforsker Terje van der Meeren ved Havforskningsinstituttet til iLaks.

Norsk fiskeri- og havbruksnæring har samlet seg til kamp mot Nordic Mining og Nussir for å hindre at det etableres store sjødeponi i Førdefjorden og i Repparfjorden.

I Førdefjorden har aktivistene nettopp fått sterkere ammunisjon. Den er levert av Nordic Mining, som dokumenterer at det er blålange i Fjorden.

Blålange er «rødlistet» som truet art.

iLaks har i dag omtalt høringsuttalelsen fra fiskeridirektør Liv Holmefjord. Hun er svært negativ til at det skal etableres et deponi i Førdefjorden. Hun støtter seg på Havforskningsinstituttet.

Nordic Mining trenger to tillatelser fra to ulike departement. Det som nå er ute på høring, gjelder plan- og byggningsloven. Saken ble sendt ut 10. oktober med fire ukers svarfrist. Denne saken skal ende opp i Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Det skal være en tilsvarende høring som gjelder utslippstillatelsen. Denne skal ende opp hos Klima- og miljødepartementet.

I den forbindelse skal Miljødirektoratet høres.

Seksjonsleder Harald Sørby i direktoratet sier til iLaks at direktoratet ikke har sendt sin uttalelse til departementet ennå.

På generelt grunnlag sier han at funn av rødlistede arter ikke automatisk er en «showstopper» for søkere.

-Det at en art er rødlistet er informasjon til forvaltningen, som en skal ta hensyn til, sier Sørby til iLaks.

I fjor høst fant Statens vegvesen blomsten myrsildre på en lokalitet ved Alta. Den er også rødlistet. Miljødirektoratet sa da ja til at lokaliteten likevel kunne utbygges.

-Direktoratet anser at planlagt vei er av vesentlig samfunnsmessig betydning. Dette er en interesse som må avveies mot hensynet til fredningsformålet og artens akutte truethet, skrev direktoratet da.

I regjeringsplattformen har regjeringen klart og tydelig sagt fra at det skal satses på mineralnæringen. «(Regjeringen vil) «åpne for at mineralnæringen kan benytte sjødeponi, men stille strenge krav og sikre miljøovervåkning.»