– Ingen norske media har mer greie på hele den norske sjømatnæringen enn det IntraFish og FBFI har

Nyheter
1020

Etter at industristørrelser som Jostein Refsnes, Even Søfteland og Are Kvistad i tur og orden har stilt spørsmålstegn ved kompetansenivået til Fiskeribladet Fiskarens kommentatorer, rykker redaktør Øystein Hage ut i deres forsvar. Hage reagerer særlig på oppdrettskonsulent Even Søftelands karakteristikk av avisen som en kaffe latte-avis, en avis som er bemannet med bymennesker, med bymenneskers holdninger og bymenneskers utfordringer med å se hvordan ting faktisk henger sammen.

Les også: – Kaffe Latte avisen bommer

Ramsalte angrep på oppdrettsnæringen

Historieløst av FBFI

– Dette må gjerne Even Søfteland få påstå, men både han og jeg vet at ingen norske media har mer greie på hele den norske sjømatnæringen enn det IntraFish og FBFI har, sier Hage til iLaks.

Man skal som kjent lytte til selvskryt, det kommer fra hjertet.

Har utrolig mye kunnskapen om hele næringen
– Det er helt greit å være uenig med oss, men jeg tror nok Even innerst inne vet at våre fiskerimedarbeidere har utrolig mye kunnskapen om hele næringen. Dessuten tror jeg skikkelige gode diskusjoner er bare bra for sjømatnæringen. Vi har tidligere kritisert både redere, miljøvernere og oppdrettere, og vil helt sikkert gjøre det igjen, fortsetter Hage.

– At Even Søfteland påstår vi er kaffe latte-avis får stå for hans regning. Få norske medium er så desentralisert som oss. Såvidt jeg vet bor han i urbane strøk selv, og han har ofte blitt tilbudt kaffe når han har vært innom våre lokaler. Det er imidlertid lenge siden han har vært på besøk nå, så jeg vil gjerne invitere han bortom for en kopp kaffe fra vår halvdårlige kaffemaskin. Han kan til og med få melk i kaffen.

Hage mener likevel at denne diskusjonen er blitt dradd ned på et lavt nivå.

Stor suksess for laks og torsk
– Å dra debatten ned på et slikt nivå, tjener verken debatten eller noen av oss. Det er flott med frisk debatt, men la det være klart; vi støtter norsk oppdrettsnæring, og mener den er svært viktig for kysten. Vi er for bærekraftig vekst. Men også denne næringen har sine utfordringer, og all historie viser at det er kun gjennom litt motstand man utvikler seg videre.

– Selv har jeg vært i Spania på høstferie denne uken, og sett hvor stor suksess både laks og torsk er her. Norsk fisk er kjempepopulært her i sør, noe som bør glede Even, opplyser Hage.

Kommer til å få konsekvenser
Fiskeribladet Fiskarens gjentatte angrep på norsk oppdrettsnæring er også blitt et tema på diskusjonssider som følger næringen. På Facebook-siden «Ja til oppdrettslaks og arbeidsplasser på kysten», med nær 2.700 medlemmer, skriver NSLs kommunikasjonssjef Frode Reppe følgende:
– Kaffe Latte-avis. Dette kommer til å få konsekvenser for Fiskeribladet Fiskaren, ingen tvil om det. Det er flott at at mediene er kritiske, men når de skal være det kreves det kunnskap langt utover det avisa nå har. Å komme med såpass grove beskyldninger krever faktaunderbygging, og det er denne artikkelen fullstendig blottet for. Dermed står avisa fulstendig avkledd tilbake som noe som ligner på bloggene til Oddekalv. Det er akseptert at gamle mennesker kan si nærmest hva som helst før de avgår, men det passer seg ikke en avis.