-Ingen oppdrettsvekst øst for Rogaland

Nyheter
725

Det mener fylkesmannen i Vest-Agder, ifølge en høringsuttalelse. Uttalelsen gjelder regjeringens forslag om å selge en vekst på fem prosent MTB mot sterkere miljøkrav, 0,1 lus maksimalt til erstatning for dagens grense på 0,5 lus.  Som kjent har næringen avvist regjeringens forslag fordi kravet er for vanskelig å oppnå med dagens teknologi. I Vest-Agder sier de nei av andre grunner.

Fylkesmannen viser til villaksen i sin argumentasjon.

-Det har blitt brukt store ressurser på å reetablere laksefiskene på Sørlandet, og i dag er villaksen en av våre fremste miljøverdier. Forsuringen er vesentlig redusert og det er relativt lite fiskeoppdrett i vår region. Sørlandet fremstår i dag som et fristed for norsk villaks. I Agder ligger lusnivået på under 0,1 voksne hunnlus per fisk og økt kapasitet vil sannsynligvis føre til mer lus her. Da fiskeoppdrett ikke er en stor næring i Agder bør i det minste fylkene øst for Rogaland unntas fra den nye forskriften. I Agder mener vi at villakseinteressene må veie tyngre enn relativt små oppdrettsinteresser. Friluftslivsinteresser og fysisk-kjemiske-forhold tilsier også at

Skagerrakkysten ikke bør være stedet for økt oppdrett, heter det i uttalelsen fra fylkesmannen.

Fylkesmannen i Vest-Agder viser til at det er ni store laksevassdrag i området: Tovdalselva, Otra, Songdalselva, Mandalselva, Audna, Lygna, Kvina, Feda og Sira.

Mange av vassdragene har slitt lenge, ifølge fylkesmannen.

-Sur nedbør utryddet de stedegne laksebestandene i alle ni elvene på 1970-tallet. I noen av elvene begynte nedgangen i bestanden allerede rundt 1900. Omfattende kalking av flere av elvene og redusert forsuring har gitt vannkvalitet som gjør det mulig for laks å leve der igjen. Mange år med kultiveringsarbeid gjør at de store elvene utenom Songdalselva, Feda og Sira nå har gode laksebestander. Det tas årlig fangster mellom ti og tyve tonn laks i elvene. I resten av Norge og Europa viser derimot laksebestandene en markant nedgang, skriver fylkesmannen som viser til lakselus, utslipp av næringssalter og rømming som store miljøutfordringer for villaksen.

-De største miljøutfordringene for oppdrettsnæringen er rømming av laks og lakselus. Intensiv fiskeoppdrett medfører også utslipp av for eksempel næringssalter og organisk materiale. Rømt oppdrettslaks har negative konsekvenser for ville stammer av laksefisk. Rømt fisk som vandrer opp i vassdragene og gyter med villaksen påvirker villaksens genetiske mangfold og produktivitet. Rømt fisk sprer også fiskesykdommer til villfisken. I Vest-Agder er det få oppdrettsanlegg. De fleste anleggene ligger ved Hidra nær utløpene til Sira og Kvina. Rømt fisk er generelt et lite problem i elvene våre, men i Kvina har andelen rømt oppdrettslaks variert mellom 6,3 og 19,1 prosent de siste årene, skriver fylkesmannen som viser til at «flere hundre millioner oppdrettslaks i merder har vist seg å gi gode vekstvilkår for lakselus.»

Fylkesmannen konkluderer deretter. Skal det innføres en vekst på fem prosent, må det ikke skje i noen fylkes øst for Rogaland.