Kan bli kommersiell i 2015

Nyheter
634

Rømt oppdrettslaks kan påvirke de ville bestandene på mange måter, men den største bekymringen ligger i muligheten for at den skal gyte sammen med, og permanent endre den genetiske sammensetningen i villaksstammene.

Når fisk er triploid, kan den ikke produsere avkom, og blir derfor regnet som en mulig løsning på problemet med genetisk påvirkning på villaks fra rømt oppdrettsfisk.

– Forplantningsdyktig laks har to sett kromosoner, steril laks tre, derav begrepet triploid, sier Bjørn Olav Kvamme ved Havforskningsinstituttet til Sysla.no.

Andre krav til omgivelsene
Han er forskningsgruppeleder og instituttet har nå sendt et brev til Mattilsynet om at det i 2015 blir mulig å svare på om kommersiell produksjon av triploid laks er velferdsmessig forsvarlig.

– Velferdsmessig forsvarlig?

– Ja, triploid laks har andre krav til blant annet vannkvalitet, temperatur og næringssammensetning i fôret enn vanlige laks, sier Kvamme.

Laksen som testes i merdene er gjort steril ved at rogn er trykkbehandlet, en metode som har vært kjent siden 80-tallet.

Testes i seks anlegg
Forsøkene med å få til velferdsmessig forsvarlig produksjon av triploid laks er kommet så langt at slik fisk testes ut i oppdrettsanlegg som har fått FoU-konsesjoner til dette formålet. Seks oppdrettsselskaper i Nord-Norge, Midt-Norge og på Vestlandet skal prøve den triploide laksen.

Hvis produksjonen av steril laks blir vellykket, har havbruksnæringen et alternativ for å redusere genetisk påvirkning av villfisk.

– Det er med i alt 1 million triploid fisk i forsøkene, sier Kvamme.

Den triploide laksen vokser raskere i ferskvannsfasen, noe som krever en spesiell diett. Den får ekstra tilførsel av fosfor for å hindre skader på skjelettet. På slutten av produksjonsperioden sakker veksten av når fisken går mot kjønnsmodning.

– Kommersiell satsing gjenstår
AquaGen deltar i forskningsprosjekt både på triploidisering og vaksinering mot kjønnsmodning. Selskapet leverer trykkbehandlet rogn til den sterile laksen som i år settes i merdene.

Disse skal følges nøye fra yngel til slakteferdig fisk.

– Det viktigste er at man nå tør å satse i kommersiell skala, det er det som gjenstår, sier Nina Santi i AquaGen til Forskning.no.