– Lakselus er et minimalt problem for villfisken i forhold til det problemet det er for oppdrettsnæringen

Nyheter
813

Villaksfiskere og naturvernere er godt representert på det årlige Hardangerfjordseminaret fredag. Alf-Helge Aarskog, konsernsjef i Marine Harvest, har tatt turen over Kvamskogen og ned til idylliske Norheimsund for å fortelle om sitt selskaps virksomhet.

– Villaksforvaltning er et tema jeg har hovedfag i. Det er et tema jeg interesserer meg for og brenner for, og jeg håper jeg blir invitert hit igjen for å snakke om det. Men idag er temaet fiskeoppdrett, innleder han.

Klimavinner
Aarskog skynder seg med å fastslå at lakseoppdrett er en klimavinner.
– Vi vet at 15 prosent av klimagassene kommer fra transportsektoren. Vi vet at 15 prosent av klimagassene kommer fra kjøttproduksjon på land, sier han, og legger ikke skjul på at fiskeoppdrett er en særs effektiv og bærekraftig matproduksjon i så måte.

Marine Harvest produserte 418.873 tonn laks i fjor. Det ga vel seks millioner måltider – hver eneste dag.

– Per idag er dette den reneste maten som finnes. Det er fakta. Det var ikke slik før, da brukte en mye antibiotika. Det gjør en ikke nå, sier Marine Harvest-sjefen.

Sammenfallende utfordring
– Hovedutfordringene for oss er sammenfallende med villaksnæringens. Lakselus er et minimalt problem for villfisken i forhold til det problemet det er for oppdrettsnæringen. Hvert år brukes det fem milliarder kroner på bekjempelse av lus. Hvis en ikke ser på det som et problem, har en virkelig et problem.

Han understreker at Marine Harvest ønsker volumvekst i Norge, men peker på at det er veldig vanskelig å få nye lokaliteter i en kystsone preget av konkurranse om areal.

– Så hørte vi at statssekretæren sier det blir gratis på land, en må selvsagt betale for tomt på land, men jeg skulle gjerne ønske at lukkede anlegg i sjø også ville være gratis. Det ville være gode incentiver for å prøve, sier han og kikker bort på statssekretær Amund Drønen Ringdal på første benk i konferansesalen på Sandven Hotel.

Les også: – Næringen er som et tankskip i ganske god fart

Aarskog legger ikke skjul på at han ikke er en tilhenger av medikamentell behandling mot lakselus – ikke minst knyttet til fare for resistensutvikling.

Forskjellige luseverktøy
– Jeg kjenner ingen arter som er resistente mot å bli spist, sier han og fremhever bruk av rensefisk som våpen mot lakselus. Aarskog trekker frem Marine Harvests utstillingsvindu for lusebekjempelse, lokalitetene i Vest-Agder.

– Der bruker vi 33-34 øre på lusebekjempelse. Det er en helt annen verden enn andre steder. God bruk av leppefisk, koordinert drift og rene nøter er helt avgjørende.

– Vi har prøvd lukket anlegg i sjø, med delvis suksess, men dette er forskning og utvikling. I første omgang feilet vi. Vi hadde en gigantisk aluminiumskonstruksjon som lå på et ganske lite eksponert sted, men det tålte ikke kreftene i havet. Laser har så langt vist ulike resultat, men vi kommer nok til å prøve det igjen. Spyling, skjørt – det er mange midler en kan bruke – også i kombinasjon, sier Aarskog.

Villaks er viktig
– Hvis ikke vi drifter bra, sånn som i Nord-Trøndelag, må vi ta ned produksjonen eller fjerne lokaliteten. Hvis vi drifter bra, sånn som i Agder, må vi få vokse, mener han.

– Vi er helt ok med miljøindikatorer. Vi synes lus er en grei miljøindikator. Vi mener retningen må være null kjønnsmoden lus. Det vil ta lang tid, men retningen må være der.

– Villaks er viktig for oss i Marine Harvest. Vi har en eier som like å fiske laks, sier han og viser et bilde av John Fredriksen med fluestang i en robåt. – Han sitter der i elven sin, og får han ikke fisk blir han sur. Målet må være at vi alle får mer fisk, avslutter Aarskog.