Levende gourmet i 85 år

2035

– Vi kan holde 17 tonn når det er fullt. Det er ikke fullt ennå. Dette er 12-13 tonn, sier røkter Kjartan Sekkingstad. Inne i en rorbu på Sekkingstad på Sotra har det vært hummerpark siden 1928. Nå er det høysesong for levende gourmetprodukter.

– Vi kjøper, holder den levende og selger den. Før gikk 90 prosent til eksport. Nå er det innenlandsmarkedet som har tatt over, sier Kjartan Sekkingstad til iLaks. Han pakker ut dagens leveranser med levende hummer fra isoporkasser merket Fonn Egersund.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

– Jeg er oppvokst her, og har gått her siden jeg var guttunge. Nå er jeg bare her en måned eller to for året, legger han til. Hummerparken ligger på Sekkingstad, vest på Sotra, en halvtimes biltur fra Bergen.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

– Vi selger til fiskehandlere. Men det ender opp på hoteller og restauranter. Det er sjelden vi selger direkte, sier han. Prisene varierer med størrelse og kvalitet.

– Det er 500-700 gram i dette karet, sier han og peker. Anlegget har naturlig gjennomstrømning. Hummeren fôres idag med hel lodde. – Han må ha mat, sier Sekkingstad.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

– De skal til Oslo. Til Fiskecentralen i Oslo. Vi bruker ikke is. Levende og med en fuktig avis. Når de går med kjølebil, kan de holde seg i opptil fem dager, sier Odd-Kåre Sekkingstad.

– Det var det, hummer, bestefar begynte med for 90 år siden, sier han. Han er daglig leder i Vågen Seafood, og ansvarlig for driften ved den 85 år gamle hummerparken. Fiskerifamilien Sekkingstad har 90 års jubileum i år.

– Denne er ekstra fin, sier han, og holder opp en røslig og sprek hummer. – Det kan en se på følehornene. Det er det første som faller av fra slitasje. Dette er en hann.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

– Nå er det toppsesong. Vi driver og selger nå til jul og nyttår. Fangsten er i oktober og november. Vi har hummer hele året. Det er det som er unikt. Noen ganger selger vi det fort ut, men vi selger så lenge vi har det på lager. Om sommeren tar vi inn fra Skottland og Orknøyene. Det er samme rasen og den smaker likt, forteller han.

– Prima hummer opp til 1,2 kilo er dyrest. Over to kilo er billigst per kilo, sier Sekkingstad. Han vil ikke kommentere prisene, men sier at de «i hvertfall ikke selger til 500-600 kroner kiloet som mange tror».

Hummerparken er ikke oppdrett, presiserer han. – Det er de som har fått det til, men det lønner seg ikke kommersielt. Da er det bedre med levende lagring.

– De begynte å bygge den i 1928, og har bygget på den etter hvert. Så det har vært aktivitet i veldig mange år.

– Tidene har forandret seg. John (Sekkingstad) var tidlig ute med oppdrett. Det var også en forgreining til fiskeri, som vi ikke driver med nå lenger.

I likhet med svært mange familier langs kysten var aktiviteten til familien Sekkingstad tuftet på fiskeri og småbruk.

– Bestefar hadde dårlig helse. Han hadde dårlige lunger, og reiste ikke på fiske, men startet heller dette. Hvis han ikke hadde vært syk, ville vi ikke hatt dette, sier Sekkingstad og smiler.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC