Lusas størrelse gjør at den tåler varmt vann dårligere enn laks

Nyheter
1078

Et prosjekt som ledes av Veterinærinstituttet i samarbeid med flere oppdrettsselskap og Ocea skal nå dokumentere fiskevelferd og effekt mot lus ved bruk av denne nye metoden.

I en internasjonal studie fra 1981 ble det av Elliot med flere vist at laksefisk er i stand til å tåle 30-34 °C for en kortere periode. En antar at lakselusas øvre toleransegrense ligger på liknende nivå, men lusas størrelse gjør at den tåler slike temperaturer dårligere enn laks. Dette støttes både av Brunsvik og medarbeidere ved Gildeskål forskningsstasjon i et arbeid fra 1996 initiert av Trond Helge Skogland, og av Oceas egne funn. Kolbjørn Tvedt i Micromann oppdaget sammen med Ocea effekten av temperert vann mot lus, og de har videre samarbeidet om utviklingen av maskinen «Thermolicer», skriver Veterinærinstituttet på sine hjemmesider.

I «Thermolicer» blir fisken pumpet inn i maskinen, sjøvann siles av og løsnet lakselus filtreres bort før fisken går videre gjennom et rør med sjøvann som holder 28 – 32 °C. Fisken skal passere gjennom det tempererte vannet i løpet av 25-30 sekunder. Denne forandringen i temperatur får lusa til å falle av og mest sannsynlig dø. Det oppvarmede vannet resirkuleres og lus filtreres bort. Sensorer måler automatisk temperatur, oksygennivå og pH i det resirkulerte vannet. Lufting, tilføring av oksygen og oppvarmet vann skal bidra til at CO2, oksygen og temperatur holdes på et stabilt nivå.

I prosjektet blir data fra mange lokaliteter hos Bremnes Seashore, Blom Fiskeoppdrett, Kobbevik og Furuholmen og Bolaks samlet inn. Dette omfatter dødelighetstall, fôropptak, lusetall og data som indikerer at fiskens helse og velferd er påvirket. Ved tre av lokalitetene vil det bli gjennomført detaljerte undersøkelser av fisk for å dokumentere skader som behandlingen eventuelt kan medføre. Her blir det også tatt vannprøver for å undersøke kvaliteten på det resirkulerte tempererte vannet. Alle lokaliteter følges to uker før og fire uker etter avlusning. Slik sikres et godt grunnlag for å vurdere både hvordan effekt mot lus og påvirkning på fisk blir over tid.

Forsøksdyrutvalget har gitt tillatelse til å gjennomføre detaljerte undersøkelser for dokumentasjon av fiskevelferd på de tre lokalitetene. Videre har Mattilsynet gitt dispensasjon for utprøving av «Thermolicer» på flere andre lokaliteter. Dette er av stor betydning for å få et best mulig datagrunnlag.

Prosjektet startet i september 2014 og avsluttes vår 2015. Innledende storskala utprøving for justering og innkjøring av utstyret, indikerer god avlusingseffekt. Velferdsdata er under bearbeidelse.

To identiske «Thermolicer» maskiner inngår i prosjektet. Etter planen blir det gjennomført termisk avlusning ved flere lokaliteter i Hordaland og Rogaland i løpet av oktober og november. Dette vil sikre et godt datagrunnlag for vurdering av avlusningseffekt og fiskevelferd.

Forskningsarbeidet for dokumentasjon av effekt på lakselus og velferd hos laksen er delfinansiert av FHF.