– Måtte offentliggjøre rapporten

Nyheter
843

Havbruksadvokaten Halfdan Mellbye i SteenstrupStordrange sier til iLaks at han oppfatter offentliggjøringen som et dilemma.

-Det er offentliggjort opplysninger som er taushetsbelagte. Det betyr at direktoratet må ha en god grunn til å offentliggjøre opplysningene, sier han til iLaks.

Fiskeridirektør Liv Holmefjord mener at det var god grunn til å offentliggjøre rapporten.

-Vi varslet allerede da vi gikk i gang med å ta prøver av fisken at rapporten skulle offentliggjøres, sier fiskeridirektøren til iLaks.

Hun mener at flere forhold taler for å offentliggjøre rapporten.

-Rømming utgjør et problem for hele næringen. I denne saken, som hadde stor oppmerksomhet rundt seg, var kilden for rømmingen ukjent og det var mange oppdrettere som kunne være berørt, påpeker Holmefjord.

Hun understreker at rapporten ble offentliggjort i forståelse med politiet.

-Vil det normalt ikke være taushetsplikt om slike saker?

-Vi vurderte det slik at det ikke var anledning til å unnta rapporten fra offentlighet.

Jan Arild Ellingsen (Frp) er medlem av justiskomiteen. Han sier til iLaks at han prinsipielt ikke har noe imot at slike rapporter offentliggjøres, men han har et viktig tillegg.

-Før slike rapporter offentliggjøres, må bedriftene kontaktes slik at de kan imøtegå påstandene. Gjøres ikke det, henges folk i gapestokken uten at de vet om det, sier Ellingsen.

Lars Magne Eidesvik i Eidesvik Laks bekrefter overfor iLaks at han ble forsøkt kontaktet av Fiskeridirektoratet før rapporten ble kjent.

-Jeg satt imidlertid i møter hele fredagen og hadde ikke anledning å snakke med direktoratet. Jeg ble varslet at rapporten skulle komme ut mandag, sier han.

Eidesvik ønsker ikke å kommentere saken mer enn det han sa til sysla.no i går: Han stiller seg uforstående til påstandene.

Nestleder av justiskomiteen, Anders Werp (Høyre), sier at han ikke kjenner saken godt nok.

-Jeg forutsetter imidlertid at direktoratet følger loven. Gjør direktoratet ikke det, må departementet gripe inn, sier Werp. Han understreker at han uttaler seg generelt.

iLaks sendte tidligere i dag et spørsmål til fiskeriminister Elisabeth Aspaker: Synes fiskeriministeren det er greit at Fiskeridirektoratet offentliggjorde meldingen og pekte ut den hovedmistenkte?

-På generelt grunnlag er det viktig at oppdrettere som har rømming melder fra, og det er uakseptabelt at oppdrettsselskaper unnlater å rapportere rømming eller rømmingsmistanker, sier Amund Drønen Ringdal, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet i et epostsvar til iLaks.