Nå skal hun lage vaksine til lusespiseren

Nyheter
491

– Vi skal blant annet se hva som er farlige bakterier for rognkjeksen. Disse skal vi bruke i en vaksine i samarbeid med Pharmaq. Vi skal også måle hvordan fisken responderer på ulike bakterier, sier Haugland til Sysla.no.

Hun er fiskehelseforsker ved Universitetet i Bergen, og har fått pengene av Norges forskningsråd gjennom ordningen «yngre toppforskere i havbruk».

FAKTA

Samarbeidspartnere:

  • Universitetet i Bergen
  • Veterinærinstituttet
  • Havforskningsinstituttet
  • NIVA
  • Universitetet i Stirling (UK)
  • Universitetet i Santiago de Compostela (Spania)

– Det er ingen hemmelighet at næringen har problemer med lakselus, og at den har begynt å utvikle resistens mot medisinene som gis i dag. Rensefisk er svært effektivt, men man kan ikke bare slippe dem oppi merden uten å legge til rette for det, sier Haugland.

I 2013 var det fem selskaper som drev med oppdrett av rognkjeks. Antallet har nå steget til 16.

– De er relativt lett å produsere. Når de er ferdige med larvestadiet kan man gå rett over på tørrfor. Fisken er også ganske robust, sammenlignet med leppefisk. Den tåler kaldere temperaturer, og er lettere å avle frem, sier forskeren.

Det er utviklet en vaksine for rognkjeksen, men den inneholder bare komponenter fra noen bakterier. Forskerne håper å videreutvikle denne, slik at det blir mulig å unngå sykdommer på rognkjeksen. Prosjektet har en totalramme på 17.5 millioner kroner.

Fisken Haugland skal forske på har reist fra Fjordforsk Sogn til Bergen i store tanker.

Se mer om det i videoen øverst!