Ocean Farming over første hinder

Nyheter
2649

I et brev datert lille julaften besvarer Fiskeridirektoratet, ved avdelingsdirektør Jens Chr. Holm og seksjonssjef Anne B. Osland, Ocean Farmings søknad om utviklingskonsesjoner i positive vendinger.

Fullskala
«Søknaden tar sikte på å realisere søkers «Havmerd» basert på offshoreteknologi, som fullskala pilotprosjekt. Ut fra de opplysningene som foreligger på nåværende tidspunkt vurderer vi at det omsøkte konseptet faller innenfor ordningen med utviklingstillatelser. Fiskeridirektoratet vil gå videre med behandling av søknaden med sikte på tildeling av utviklingstillatelser», heter det i brevet.

Imidlertid presiseres det at Ocean Farming ennå ikke kan innkassere julegaven fra Fiskeridirektoratet.

«Dette er ikke et bindende tilsagn. For at Fiskeridirektoratet skal treffe vedtak om tilsagn om utviklingstillatelser må også den videre behandlingen i saken støtte opp under at en realisering av prosjektet vil være i henhold til intensjonen med ordningen med utviklingstillatelser. Herunder må det kunne fastsettes målkriterier i tråd med dette».

Høy produksjon
Ideen bak prosjektet er å ta lakseproduksjonen ut i åpent hav, og med det slippe unna problemstillingene med arealkonflikt og lusesmitte overfor villaks og sjøørret. Gitt en årsproduksjon på 1.300 tonn laks, vil offshore-riggen kunne produsere 10.400 tonn laks årlig, dersom Ocean Farming får hånd om åtte utviklingskonsesjoner.

Ocean Farming AS er eid med 91 prosent av børsnoterte SalMar, mens de resterende ni prosent av aksjene er fordelt likt mellom gründerne Torbjørn (32) og Arvid Kjønnøy Hammernes (34).