Radiomerker 160 Vosso-laks

Nyheter
1414

Den var tidligere kjent som den største og sterkeste atlanterhavslaksen. Men grunnet en cocktail av årsaker, har den en gang så mektige Vossolaksen blitt drevet mot utryddelse de siste tiårene.

Redningsaksjon
Dette var bakteppet for etableringen av Vossolauget i 2008. Laugets agenda er å redde laksen fra Vosso, vassdraget som bukter seg fra Voss til Osterfjorden. Går det som de håper på, kan det på sikt igjen startes fiske etter storlaks i elven.

Vossolauget inngår som en del av redningsaksjonen for Vossolaksen. Med på prosjektet er Miljødirektoratet, BKK, Sparebank1 Vest og flere oppdrettselskaper, samt fylkeskommune, Voss og Vaksdal kommuner og grunneiere.

Fra 2013-2016 har Vossolauget fokus på å følge opp tilbakevandringen fra smoltproduksjonen som lauget stod for i perioden 2009-2013. I denne fireårsperioden har det blitt satt ut 558.000 smolt.

Vossosmolt før merking. Foto: Inaq

Radiomerket smolt
– Ett av tiltakene er FoU. I 2015 finansierer Vossolauget en studie der vi følger radiomerket smolt ut elven og fjorden. Målet med studien er å avklare om det er utfordringer i utvandringsruten, og om det er forskjell mellom villsmolt og klekkerismolt, forteller Nils Inge Hitland, styreleder i Vossolauget, til iLaks.

– Det er gjort tilsvarende studier tidligere, men da med bare klekkerismolt. Denne gangen er det 80 villsmolt og 80 klekkerismolt, legger han til.

Laksesmolten skal observeres av 49 akustiske lyttebøyer som er utplassert i elv og fjord. Disse vil samle inn data hver 14. dag fra 17. april til ut sommeren.

Her plasseres lyttebøyer i elven. Foto: Inaq

Lydsignal fra senderne
– Lyttebøyer i elv og fjord fanger opp lydsignal fra senderne som er operert inn i smolten. På denne måten vil studien gi oss verdifull informasjon om utvandringstidspunkt, hastighet og overlevelse, forklarer Hitland.

Fisken er merket på «operasjonsstuen» på Voss klekkeri. Der ble radiomerkingen utført av Trondheimsfirmaet INAQ.

Den første smolten ble så sluppet ut i Vosso allerede i midten av april. Den som fikk æren av det var Geir Ove Henden som er daglig leder ved Voss Klekkeri.

Her opererer biologistudent Martha Amalie Kambestad inn en radiosender i en smolt ved Voss Klekkeri. Foto: Vossolauget

Følg smolten
Nå krysses fingrene for smolten.

iLaks vil følge de 160 laksesmoltene på deres ferd ut vassdraget og Osterfjordbassenget, mot Nordhordlandsbrua og havet.

I den anledning har vi laget følgende spørrekonkurranse, hvor vinneren utropes under årets AquaNor i august.
[poll id=»2″]

[poll id=»3″]

[poll id=»4″]