Rafferty: – Omega-3-nivået i laks kan falle

Nyheter
1284

– Fiskemel og -oljeprisene i Skandinavia har gått opp mellom 20 og 40 prosent de siste månedene, hvilket er er massivt. I tillegg går valutakursene i feil retning, med en 15 prosents svekkelse i dollar mot norske kroner. For Norge er det nesten en perfekt storm. Så fôrprisene vil gå opp betydelig i den første halvdel av 2015 – først i første kvartal og enda mer i andre kvartal, sier Steven Rafferty til iLaks.

Særlig ille for fiskeolje
Skotten er administrerende direktør i verdens største fiskefôrselskap, Skretting. Han legger ikke skjul på at fôrselskapene vil løfte prisene betydelig i takt med at lagrene tømmes for fiskemel og fiskeolje.

– Fôrselskapene, som Skretting, vil øke prisene inn i første og andre kvartal etterhvert som vi bruker opp lagrene. Vi er bra dekket helt inn i tredje kvartal, men deretter avhenger det av utviklingen for den andre fangstsesongen for anchovetas. Hvis det da kommer dårlige nyheter, ja, da får industrien en alvorlig situasjon, advarer han.

– Problemet er særlig knapphet for olje, som gir en sunnhetsprofil for laksen, påpeker Rafferty.

Fokus på innovasjon
Skretting og morselskapet Nutreco har lenge pekt på utfordringene her, seinest under Aquavision-konferansen i Stavanger i juni.

– Innovasjon, forskning og utvikling er aboslutt en nøkkel her. Dette er ikke en nyhet, vi har forventet det i flere år at vi vil få en knapphetssituasjon. Det var derfor vi utviklet microbalance-konseptet vårt i 2010; for å redusere eksponering mot marine råvarer. Vi har gjort det og industrien har fulgt etter.

Rafferty advarer om at en økt knapphet på marine råvarer kan gå ut over en av oppdrettslaksens viktigste fortrinn, dens overlegne sunnhetsprofil. En skal leite lenge og vel etter sunnere proteinkilder enn oppdrettslaks.

Omega-3-nivået under press
– Situasjonen i Peru, og utviklingen i Chile hjelper ikke, gir industrien et valg. Industrien må betale mer for fôret, men, og det er viktigere, omega-3-nivået i laks kan falle, sier han og viser til EPA og DHA. – Hvis kundene vil ha mer omega-3, må de simpelthen betale for det som en bærekraft-sak. Vi er verdens største kjøper av fiskeolje og vil vise lederskap. Vi kan ikke tømme lagrene av olje.

Det finnes substitutter der ute, men de er ikke tilgjengelig i høye volumer i det korte bildet.

– Vi må se på andre alternativer til omega-3, som alge- og insektmel. Vi har kommet med løsninger, men spørsmålet er når og vil det være tidlig nok, sier han viser særlig til volum på algeprotein.

– For meg er dette en bekreftelse på at å lage fôr er enkelt, men innovasjonen og forskning som går inn i fôret er krevende. Ingen forskning gir ingen løsning på denne krisen . Jeg er sikker på at vi vil klare å erstatte det, men når vi klarer det vil prisen for alger være dyrt på kort sikt. Industrien vil måtte betale mer i en periode. Laksen vil fortsatt være sunn, det vil fortsatte, men trolig med en kostnad, påpeker han.

Inflaterte fôrpriser
– I Norge vil noen lakseprodusenter nok se på laksebiprodukter for å lage fiskeolje, sier Rafferty videre.

Han legger ikke skjul på at det vil kunne komme et voldsomt rykk i fôrprisene på kort sikt.

Denne grafen viser utviklingen i fôrprisen. Kilde: Fiskeridirektoratet.

– Jeg kan ikke se hvor mye prisene for fiskefôr vil gå opp, trolig 5-10 prosent. Fiskeolje er opp 20-30 prosent for de råvarene som Skretting kjøper fra Skandinavia og Peru.

– Vil fôrprisen gå opp inntil en krone er kilo i første havldel av 2015?

– Helt definitivt.

– Men det er opp til lakseprodusentene å ha en god dialog. Industrien må jobbe sammen for å gjøre dette mer bærekraftig i 2015.

– Gitt at dette blir et varig bortfall av Perus anchovetas; vil dette kunne hemme den globale tilveksten av laks?

– Vel, det kan, men jeg tror ikke det vil det, fordi jeg er sikker på at selskaper som Skretting kan komme opp med innovasjon og substitutter, men det krever at industrien og hele verdikjeden jobber sammen om dette. Det kan gi en høyere kostnad i det korte bildet, men jeg tror ikke det vil hemme veksten.

Krav til ansvarlighet
– Andre fansgtsesong er kort i Peru. Blir det lave fangster, ja, da møter vi store problemer med lave nivåer av EPA og DHA. Men dette blir spekulasjoner, modererer han. – Skretting vil være forberedt hvis det kommer inn lavt igjen. Vi er en leder for industrien.

– Jeg vil også legge til at GSI (Global Salmon Initiative – red. anm.) også har dette på sin agenda, så lakseprodusentene er klare over dette. De har en task force til å jobbe mot dette, så beredskapen er der, men kanskje ikke beredskap på hvor mye dette vil koste.

– Vil de store oppdretterne opptre ansvarlige eller blir det et kappløp etter knappe råvarer?

– Jeg tror de store oppdrettere i verden vil være ansvarlige. De har simpelthen ikke noe valg. Det er viktig at de er klare over at de må være ansvarlige for bærekraft, understreker Rafferty.