– Samme prosenter på alle lokaliteter vi har kjørt termisk avlusning

Nyheter
1164

Forventningene til Thermolicer har vært høye. Så høye at da Ocea nylig ble solgt var det Kverva, hovedaksjonær i landets tredje største lakseoppdretter SalMar, som sto for finansieringen. iLaks vet at det var en rekke oppdrettselskaper som jaktet Ocea – kun på grunn av Thermolicer.

Testet i Chile
Arbeidet med det nye luseverktøyet går syv år tilbake i tid.
– Vi begynte arbeidet i 2008. Vi så at det også var andre som hadde sett effekten av varmt vann på lakselus, blant annet på Gildeskål forskningsstasjon, forteller Knut Bjarte Otterlei i Ocea.

– I 2011 produserte vi en maskin og plasserte den i en container. Da vi skulle begynne å teste den, opplevde vi mangel på fisk i riktig størrelse. Vi besluttet å sende maskinen til Chile, og der var det rikelig av tilgang med fisk.

I Chile er det som kjent også rikelig tilgang på lakselus.

Dimensjoner
Testene gikk ikke uten problemer. Særlig i begynnelsen opplevde de en del dødelighet på fisken, medgir Otterlei.

– I 2013 var det en del tegn som viste at situasjonen hadde endret seg her hjemme, og vi ville da bygge maskiner tilpasset norske forhold. Maskinen i Chile var dimensjonert for 30-40 tonn i timen. Det er litt lite i Norge. I Chile har de 40-50.000 individer i hver merd. I Norge vet vi det er 150.000 individer, i tillegg er det litt større avstander her.

– Bremnes Seashore var veldig tydelige på at dette var noe de ville være med på. Den første maskinen bygget vi sammen med dem. Den andre bygget vi sammen med Blom og KF, sier han.

Plasskrevende
Større aktivitet stilte nye krav.
– Dette ble så plasskrevende at vi besluttet å plassere den på en lekter.

Otterlei redegjør så for Thermolicer-prinsippet i praksis: Fisken pumpes inn og vannet filtreres. Deretter skylles fisken med, og beveger seg i, lunkent vann. Fisken går så ut av systemet, og behandlingsvannet (med lus) fjernes.

– Dette er resultatet av én avlusning i høst, sier Otterlei og viser et bilde av en plastsekk med 20 kilo døde lakselus. Han legger til at Veterinærinstituttet har vært med på forsøkene, og følger opp fisken i tre uker etter behandling.

Otterlei sier at resultatene så langt er «lovende» – med minimale mekaniske skader.

Stor effekt
– Vi har nå en selvprodusert mammutpumpe på 46 meter. Mammutpumpe skal være den mest skånsomme måte å pumpe fisk på. Med denne håper vi på å få en kapasitet på 70-80 tonn i timen.

Effekten på de forhatte lakseparasittene er oppsiktsvekkende.
– Foreløpige funn på ti lokaliteter var at det før behandling var 15 fastsittende lus i snitt og 6,5 etter avlusning. Det gir en effekt på over 52 prosent. På bevegelige lus var det 17,2 før og 1,9 per fisk etter, en effekt per fisk på 79 prosent. På kjønnsmodne hunnlus var det 5,6 før behandling og 0,3 etter – en reduksjon på over 93 prosent.

Resultatene er ikke enestående.
– Vi har sett samme prosenter på alle lokaliteter vi har kjørt termisk avlusning, sier Otterlei.

Viktig verktøy
– Vi har brukt masse tid og ressurser for å komme dit vi er kommet idag. Det er et effektivt, skånsomt og godt dokumentert system. Med dette verktøyet her ønsker vi å være med å løse luseproblemet. Vi håper og tror at Thermolicer kan være et alternativ for alle oppdrettere i løpet av sommeren.

– Med så gode resultater som vi har sett er det lett å bli arrogant. Vi tror i likhet med Stingray at dette ikke er løsningen alene, men vi håper og tror at dette kan bli ett av de viktigste verktøyene i årene fremover, avslutter han.