– Savner et politisk vedtak

Nyheter
654

– Det ligger på bordet et forslag om økning av MTB med fem prosent. Med relativt strenge lusekrav. Det er vel ikke et forum for dette her, men det er et lusekrav som er oppnåelig kun for de færreste, sier leder for Norske Sjømatbedrifters Landsforbund (NSL), Svein Reppe.

Reppe er valgt som oppdrettsnæringens talsmann ved innspillsmøtet for Regjeringens varslede havbruksmelding. Han mener å tilrettelegge for en forutsigbar vekst er noe regjeringen bør forplikte seg til.

Lær av oljen
– Vil en ha denne næringen, må en tilrettelegge for vekst. Jeg savner et politisk vedtak og støtte på samme vis som petroleumsnæringen har fått, sier han.

Reppe peker på Tveiterås-utvalgets utpekte elementer for en vellykket næringspolitikk: Kompetanse, samarbeid, evolusjon, fleksibilitet og kostnadseffektivitet.

Med fiskeriminister og statssekretær ringside, roser Reppe samtidig regjeringen for sin hurtige respons med midlertidig økt MTB i etterkant av Russlands importforbud for norsk laks som ble innført 7. august.

«Bærekraft» er blitt et like hyppig brukt begrep som «forutsigbarhet» for fiskeriminister Elisabeth Aspaker.
– Hva er bærekraft? spør Solveig van Nes, havbruksansvarlig for Bellona.

Bærekraft?
– Oppdrettsnæringen er bærekraftig, men det som hele tiden kommer tilbake er lakselus og rømming. Og her er ingen bedring. Bekjempingen av lakselus skjer ikke på bærekraftig måte. Bruk av lakselusmiddel økte dessverre i 2013 også. Lakselus har vært her lenge før lakseoppdrettsindustrien, men bekjempelsen må gjøres på ikke-kjemisk vis, mener hun.

Men van Nes peker på at bærekraftbegrepet må løftes på et globalt nivå. Hun viser til de omfattende problemene det er med feilernæring.
– Idag har vi for lite fordeling av sunn mat, sier hun.

– Når vi ser på klimaavtrykk, så har laks et svært lavt klimaavtrykk. Dette forutsetter at vi ikke flyr den til Japan. Laksen har svært stort filetutbytte og lavest fôrfaktor. Ifølge Nofima er den blitt en netto produsent av protein. Og den er, i motsetning til de misforståelser som er utbredt i media; den er sunn og god å spise. Den er ikke giftig.

– Havbruk er den mest areal- og ressursefektive matprduksjon vi har, understreker hun.

Bellona er engasjert i et samarbeid med Lerøy Seafood Group Ocean Forest, som blant annet tar for seg lusbekjempelse. Bellonas konstruktive og samarbeidsorienterte linje står i klar kontrast til Norges Miljøvernforbunds uniformerte utsendinger, med leder Kurt Oddekalv i spissen, som har medbragt pelletsprengt sei og det som angivelig er rømt oppdrettstorsk til møtet.