Skjær i sjøen for lukkede anlegg

Nyheter
1333

Det er blitt gjentatt ustanselig, ikke minst fra næringens kritikere: Lukkede anlegg, på sjø eller land, er fremtiden for oppdrettsnæringen. Men erfaringsmaterialet i storskala har så langt vært skrint.

For de få lukkede sjøanleggene som er satt i drift har resultatene så langt ikke vært særlig oppløftende.

Slått ut av AGD
I høst måtte Marine Harvest slakte ut all fisk fra sitt lukkede forskningsanlegg på lokaliteten Molnes ved Skånevik. Etter ti måneder i sjøen var fisken rammet av amøbegjellesykdom. Tank og lokalitet ble brakklagt. Så langt har ikke dagens lukkede anlegg vært noen garanti mot sykdom.

Les også: Kaster kortene på Molnes

Marine Harvest har imidlertid ikke gitt opp satsingen på tanken som er produsert av Aquafarm Equipments. Oppdrettselskapet har leid tanken for ti år fremover, og vil satse på ny etter visse modifikasjoner.

Fikk pryl av «Ole»
I Steigen i Nordland har Cermaq i høst og vinter klargjort sin første lukkede oppdrettstank. Den lukkede sjømerden har så langt ikke inneholdt fisk. I helgen ble Cermaqs Aquadome påført store skader under ekstremværet «Ole».

Les også: «Ole» har rammet Cermaq hardt

Cermaq har 22 konsesjoner i Nordland som alle ble utsatt for orkanen «Oles» herjinger. Før orkanen ble beredskapen på anleggene gjennomgått, og etter orkanen blir alle anlegg sjekket for å sikre at det ikke er skjedd skade som vil føre til rømming.  Flåter, merder med tradisjonelle nøter og merder med econet har tålt ekstremværet, mens prototypen av det lukkede anlegget, slik den er utformet i dag, ikke sto imot naturkreftene, skriver Cermaq i en pressemelding mandag.

Hadde det stått fisk i tanken, ville Cermaq etter alt å dømme fått en betydelig rømming fra det lukkede anlegget.

Postsmolt
I disse dager starter Lerøy Seafood Group testene av sitt nye lukkede sjøanlegg i Samnanger. Produsent er Preline i Bamble, og anlegget skiller seg i form og funksjon radikalt fra Marine Harvests og Cermaqs sirkelrunde kar. Det energigjerrige anlegget, som skal produsere postsmolt opp mot ett kilo, er verdens største plastkonstruksjon i polyetylene.

Les også: Lerøy har store forventninger til nytt lukket anlegg