Skreddersyr egne serviceteam for avlusning

Nyheter
1343

– Vi har omlag 30 ansatte. Tre er ansatt i administrasjonen, resten er utleid personell. Idag er vi engasjert i bygg og anlegg og havbruk. Havbruk er et satsningsområde i 2016. Vi vil kartlegge hvilke tjenester som ønskes og hva vi kan tilby, forteller Harald Garathun til iLaks.

Han er daglig leder i Safejob.

– Vi begynner med et serviceteam for avlusning. Tanken er å kunne bygge opp en database med team på to til tre personer som vi da kan leie ut til servicefartøy og havbruksselskaper som driver med avlusning og sykdomsbehandling. En økt ressurs til de så de kan unngå bruken av mye overtid og belastning på deres egne ansatte, utdyper Robert Sørheim Olsen.

Den unge ROV-gründeren har vært med på å dra i gang det nye selskapet.

Ressursmangel
– Mange oppdrettselskaper har ikke nok ressurser til daglig drift grunnet ressursmangel. Vi vil kunne leie ut dekkspersonell og matroser som et vanlig bemanningsbyrå. En del av konseptet er at vi har en lav barriere for de som vil kjøpe ut folk. Det er ofte vanskelig å finne folk, og finner en noen så koster det ofte mye å kjøpe dem ut, forklarer Sørheim Olsen, som er styreleder og eier 50 prosent av selskapet.

Det er tre dager til jul. Pepperkaker og julestjerne står på bordet i lokalene i Godvik utenfor Bergen. I januar går flyttelasset for det ferske firmaet til Askøy.

– Vi har folk til de som vil ha folk fort inn, sier Garathun, og legger til: – Robert blir også en viktig og aktiv medspiller med kjennskapen han har til havbruk.

– Vi ser at arbeidsmiljøbestemmelsene brytes, ikke med intensjon, men grunnet begrensede ressurser. Ved å tilby personell vil det kunne være enklere for oppdrettselskapene, sier Sørheim Olsen til iLaks.

Konkurranse
– En del av ideen med Safejob er fokus på HMS. Vi har også gått inn i NHO, vi er opptatt av å følge bestemmelsene. Selskapet skal drive med personellutleie, bemanning og rekruttering, supplerer han.

– Det er allerede en rekke headhuntere, bemannings- og rekrutteringsselskaper i oppdrettsnæringen. Hvordan opplever dere konkurransen?

– Vi har ikke vært så mye ut mot havbruk, men markedet for bygg og anlegg er mettet, sier Garathun.

Likevel mener de det er plass til en aktør som er fleksibel, fokusert og rask, ikke minst for virksomheter som har varierende sesongmønster i sin aktivitet.

– Vi har kort turnaround-tid – hvor lang tid en trenger på å levere personell. Vi er et lite selskap, det er ikke mange en skal snakke med. Vi har ikke en kjernetid fra klokken syv til tre. Er man alltid tilgjengelig skaffer man folkene en trenger, sier Sørheim Olsen som til daglig driver serviceselskapet ROV med tre båter og åtte fast ansatte.

I likhet med Safejob er også ROVs kjerneområde er på Vestlandet. Her merker Sørheim Olsen stor pågang fra oljeserviceselskaper.

Kostpris
– Mange oljeaktører snur seg om og ser på havbruksnæringen. Jeg synes det er positivt at seriøse aktører kommer inn. Båtene våre er skreddersydde for dette arbeidet. Det er umulig for dem å konkurrere på pris, sier han og forteller om en anbudskonkurranse der et av de store offshore-rederiene bød inn en kostpris som var ti ganger høyere enn ROVs tilbud.

– Vi kan levere samme spesifikasjoner for dokumentasjon som offshore-båtene.

Fokus er også en del av strategien til Safejob.

– Vi vil ikke bli veldig stor. Vi vil holde oss liten nok til å beholde den personlige relasjon som rådgiver. Være lokal på Vestlandet. Så er tanken å ekspandere, men mer lokalt under egne avdelinger, sier Sørheim Olsen.

– Og så være tilgjengelig slik at vi klarer å levere, understreker Tone Nilsen, salgs- og markedsansvarlig.

– Havbruksnæringen er døgnkontinuerlig – og avhengig av vær og vind, sier Sørheim Olsen.