Slik arbeidet VKM for å vurdere nytte og risiko ved å spise fisk

Nyheter
635

I en artikkel publisert på Tryggmatbloggen.no forteller professor Janneche Utne Skåre, medlem av Hovedkomiteen i VKM, hvordan arbeidet ble utført.

«Når VKM vurderer risiko, oppsummerer vi og bruker tilgjengelige forskningsresultater og data. VKM forsker ikke selv. VKM følger internasjonale retningslinjer og standarder for risikovurderinger på ulike fagområder. Vurderingene skal være etterprøvbare», skriver hun.

«I nytte- og risikovurderingen av å spise fisk ble vi bedt av Mattilsynet, som bestilte vurderingen, om å konsentrere oss om nytten av næringsstoffene omega 3, vitamin D, jod og selen opp mot risikoen de viktigste miljøgiftene dioksiner, PCB og kvikksølv. Vi ble også bedt om å kommentere om andre stoffer kunne ha effekt på folkehelsen», fortsetter Skåre.

Medlemmene i VKM oppnevnes av Helse- og omsorgsdepartementet og er til daglig ansatt ved forskningsinstitusjoner i Norge. De deltar i VKM i kraft av egen faglig ekspertise og representerer ikke sin arbeidsgiver eller andre interesser.

Oppgaven til VKM er å gjøre uavhengige, åpne, vitenskapelige risikovurderinger for Mattilsynet og Miljødirektoratet.

Les hele blogginnlegget HER