Stålanlegg holdt ikke i stormen

Nyheter
1776

De fire rømmingsutsatte oppdrettsanleggene i Hordaland er følgende:

* Sjøtroll i Osterfjorden

* Fyllingsnes Fisk i Austfjorden

* Engesund Fiskeoppdrett i Masfjorden

* Eide Fjordbruk i Kvinnherad

Mindre fleksible
Mens oppdrettsanlegg på mer eksponerte lokaliteter som regel har plastringer, er det ofte stålanlegg inne i fjordene. De stive stålanleggene har mindre fleksibilitet enn plastringer og kan havarere ved dårlig vær. Slike havari har en sett før, blant annet for Marine Farms i Laksefjorden i Finnmark.

Samtidig er det klare fordeler ved bruk av stålanlegg, da disse er mer komfortable for de ansatte og en slipper ofte bruk av arbeidsbåt.

Kontaktperson i Fiskeridirektoratet i forbindelse med de fire rømmingene i helgen, Hans Haddal, kan bekrefte at det er fire stålanlegg som var utsatt for rømming.

– Det kan jeg bekrefte, ja, sier han til iLaks.

Kjenner ikke årsak
Haddal vil imidlertid ikke kommentere hvorvidt rømmingene kunne vært unngått dersom det hadde vært plastringer på de aktuelle lokalitetene.

– Vi er i en fase der vi tar i mot melding om rømming. Jeg vil ikke spekulere i årsaker, det er ikke noe vi gjør på dette stadiet av en sak. Vi vil følge opp disse sakene med rømmingsinspeksjoner og dokumentere det. Så vil vi komme tilbake til saken, sier han.

Fases ut
Oppdrettskonsulent Even Søfteland ser både fordeler og ulemper ved stålanlegg.

– Det er mange fordeler med stålanlegg når det gjelder arbeidsoperasjoner, men det er også ulemper. Stålanlegg henger sammen når du skal holde på med avlusning, og en grunn til at det fases ut er at en kommer lettere til på en ring enn på et stålanlegg. I dag med mer automatisering, mer AGD og lus, fisken står stort sett i ro, så er ringene greie å arbeide på.

– De flyter bedre i vannet, de er individuelle, ikke hengslet, og risikomessig er det bedre enn der en er hengslet til en annen enhet. Uansett er singelhengslede merder å foretrekke kontra merder som er festet i hverandre, mener Søfteland.

Beredskap
I forbindelse med de fire rømmingene advarer han mot å angripe oppdrettere og enkeltbedrifter.

– Det er viktig å holde i dette at det er ekstremværet som er årsaken til at dette har skjedd. Så er det viktig å vurdere hvordan beredskapen er når det dette skjer og etter at hendelsen har skjedd. Den totale beredskapen etter at hendelsen har skjedd er for dårlig. Den er for lite helhetlig i en nasjonal sammenheng, og det er et fellesansvar mellom næring og forvaltning, sier Søfteland.

Han understreker at det er risiko med all oppdrett og alt utstyr.

– Men tatt det værbilde som har tegnet seg de siste dagene i øyesyn, er det ingen tvil om at plastringer har fordeler sammenlignet med stål. Det må hensyntas i fremtidens regelverk.