Trapper opp kampen mot rømming

Nyheter
529

Trond Lysklætt er administrerende direktør i Aqualine, som feirer 35 år i år. Selskapet har for lengst etablert seg med datterselskap i Chile og Australia, og leverer nå oppdrettsanlegg over hele verden.

For å sikre seg best mulig produkter, bruker Aqualine cirka fire prosent av omsetningen på produktutvikling og forskning.

Robust
– Vi bikket 400 millioner kroner i omsetning i fjor, sier Lysklætt.

Hovedproduktene til selskapet er flytekrager, fortøyningssystemer, nøter og marin engineering. Oppdrettsanleggenes robusthet har fått særlig aktualitet denne vinteren i forbindelse med rømminger etter ekstremværet «Nina».

– Rømming er ikke noe trivelig – for oss heller, sier han.

Etter stormen «Berit» i 2011 kom det også flere rømminger. Da startet Aqualine, sammen med flere oppdrettsaktører, modellforsøk i det store sjølaboratoriumet Marintek. Etter vellykkede modelltester satset de på sitt nye konsept som ble døpt Midgard.

Tester
– I Midgard har vi gått vesentlig opp i stivhet, fjernet kjetting og bruker en bunnring på 12 tonn. Kjettingen kommer ikke lengre i konflikt med notveggen, forklarer han. – Parallelt med tanktesting ble det innstallert tre nøter til Lerøy, SalMar og Marine Harvest.

I Marintek-testen påførte en «50-års storm», simulerte ulykkestilstand (brudd i hanefot, kraftig deformering) og akutt dødelighet. Forsøkene var vellykkede.

– Vi ser at systemet unngår gnag, og dermed fare for rømming. Vinsjløsning gir sikrere heve- og senkeoperasjon av not, forteller Lysklætt.

– Nå har vi solgt 270 Midgard-nøter så langt, og det har nok gitt et bidrag for å redusere rømming på de flytekragene, sier han og viser til flere påkjørsler av båter, samt snøskred – uten å ha fått havari og rømming.