Vurderer Nussirs strømmodell

Nyheter
671

Nussir ASA vil utvinne kobber i Kvalsund i Finnmark. I forbindelse med resultatene fra to tredjepartsvurderinger av strømforholdene i Repparfjorden, har Miljødirektoratet behov for at Nussir validerer strømmodellen de har brukt.

Gruveselskapet søkte i 2011 om etablering og drift av en kobbergruve i Kvalsund kommune i Finnmark. Kommunal- og moderniseringsdepartementet godkjente tidligere i år kommunens reguleringsplan for området etter plan- og bygningsloven. Miljødirektoratet behandler nå søknaden etter forurensningsloven.

Tredjepartsvurderinger
I forbindelse med konsekvensutredningen som ble laget for Nussir ASA i 2011, utarbeidet Akvaplan-niva rapporter om strømforholdene i Kvalsundet og Repparfjorden.

For å sikre at Miljødirektoratet har et godt beslutningsgrunnlag for behandling av søknaden, engasjerte direktoratet to uavhengige fagmiljøer – DNV GL og Sintef – til å foreta tredjepartsvurderinger av rapportene om strømforholdene.

Nussir har med hjelp av Akvaplan-niva kommentert på de to tredjepartsvurderingene som direktoratet fikk etter sommeren. Partene har dessuten hatt et eget møte med DNV GL og Sintef. På siste del av møtet deltok også Nussir og Akvaplan-niva, opplyser Miljødirektoratet.

På møtet var det bred enighet om at Nussir må sørge for at strømmodelleringen valideres.

Miljødirektoratet ber Nussir innen 15. oktober 2014 validere strømmodellen som Akvaplan-niva brukte. Det vil si at de må sjekke at metoden var egnet til formålet, og at de svarene de fikk fra kjøringen av modellen stemmer med de som er målt i fjorden.

Omstridt gruveprosjekt
Miljødirektoratet ber også om at de vurderer betydningen den drivkraften som oppstår av trykkforskjeller i vannet, og om den vil kunne ha for resultatet av den gjennomførte strømmodelleringen. De skal også vurdere usikkerheten i resultatet av valideringen.

Det samlede ressursgrunnlaget for Nussir i Kvalsund er 66 millioner tonn kobber. Dette er uten sidestykke det største funn av kobber i Norges historie. Gruveslammet fra utvinningen er tenkt å bli deponert i Repparfjorden og Kvalsundet – til store protester fra miljøbevegelsen og sjømatnæringen. Repparfjorden er en fjord som er rik på fisk, deriblant villaks, og er også godt egnet til oppdrett. Dette har bidratt til høylydte protester fra mange interessegrupper.