– Ikke velferdsmessig forsvarlig

Nyheter
853

I følge akvakulturdriftsforskriften § 20 skal nye metoder og utstyr være dokumentert fiskevelferdsmessig forsvarlig før det tas i bruk. Dersom oppdretter ikke kan fremlegge slik dokumentasjon, må det søkes om dispensasjon fra bestemmelsen. Normalt vil dispensasjon bare bli gitt dersom bruken er et ledd i arbeidet med å dokumentere at utstyret eller metoden er velferdsmessig forsvarlig, skriver Mattilsynet i en oppdatering på sine hjemmeside.

Oppdateringen kommer i kjølvannet av omfattende mediedekning tilknyttet oppdrett av triploid eller steril laks.

Forsvarlig drift av oppdrettsanlegg forutsetter at oppdretteren sørger for at fiskevelferden blir tilstrekkelig ivaretatt i produksjonen. For å sikre dette har myndighetene stilt krav om at de metoder, utstyr og tekniske innretninger som brukes skal være utprøvd og dokumentert velferdsmessig forsvarlig før de tas i kommersiell bruk.

Mattilsynet kan dispensere fra kravet til dokumentert velferd i spesielle tilfeller. Det er den som vil bruke nytt utstyr eller metode som er ansvarlig for å sikre seg at dokumentasjonen er god nok.

– Dersom du er i tvil om den dokumentasjonen du har innhentet er god nok, bør du ta kontakt med ditt lokale mattilsynskontor, eventuelt søke om dispensasjon for å få dette vurdert. En generell regel er at nye metoder og utstyr bør testes ut i mindre skala før det testes ut i fullskala. Oppdrettere som søker dispensasjon må gjerne inngå et samarbeid med en forskningsinstitusjon, slik at manglende dokumentasjon kan skaffes til veie, skriver Mattilsynet videre.

Mattilsynet er kjent med at flere oppdrettere i dag ønsker å benytte triploid fisk i oppdrettsanleggene sine, og at noen oppdrettere allerede har satt ut slik fisk i kommersielle anlegg. Dette forutsetter at Mattilsynet dispenserer fra kravet til dokumentert velferd i akvakulturdriftsforskriften § 20. Havforskningsinstituttet har på oppdrag fra Mattilsynet avklart at oppdrett av triploid fisk ennå ikke anses dokumentert velferdsmessig forsvarlig.

Flere nye avlusningsmetoder som for eksempel lusespyling eller termisk avlusing er eksempler på andre forhold som kan kreve dispensasjon av Mattilsynet før bruk.

Overtredelser av akvakulturdriftsforskriften vil i verste fall kunne være straffbart. Mattilsynet anbefaler oppdrettere som har tatt i bruk nytt utstyr eller nye metoder om å skaffe seg dokumentasjon på at dette er velferdsmessig forsvarlig.