– Norsk sjømatnæring er neppe tjent med at FHL ikke skal være en tung næringspolitisk aktør

Nyheter
632

En snau uke før årsmøtet til FHL smalt bomben. Den største medlemsaktøren, Marine Harvest, melder seg ut.

Les også: Marine Harvest melder seg ut av FHL

– Hva skyldes uenigheten?

– Det må du nesten spør Marine Harvest om, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark til iLaks. –  Vi fra FHLs side prøvd å legge opp til gode prosesser. Den siste tunge sak vi har hatt vedtak på i styret var vekstkriteriene for havbruk, hvor vi hadde enstemmig styrevedtak i FHL etter en grundig behandling i organisasjonen. Vi har også jobbet med bredere medlemsforankring slik at alle medlemmene kan komme til orde og være med å påvirke vårt endelige standpunkt.

Ren arbeidsgiverorganisasjon
– Vi har også de senere årene rigget organisasjonen slik at de næringspolitiske diskusjonene skal være forankret i hele medlemsmassen, påpeker han.

– Så noterer jeg meg at det er et ønske at FHL skal være en ren arbeidsgiverorganisasjon og at det er ytret ønsket om at vi skal være mindre fokusert på det næringspolitiske området. FHL er og har vært en viktig høringspart for fagmyndigheter og regjering og Stortngets komiteer på de havbruksfaglige områdene. Norsk sjømatnæring er neppe tjent med at FHL ikke skal være en tung næringspolitisk aktør, understreker Ystmark.

– Når det er sagt, er det selvsagt slik at vi beklager at Marine Harvest melder seg ut av FHL, og vi vil alltid være åpne for nyinnmelding på et senere tidspunkt.

Uenighet basert på eierskap
– Men vi har også fra administrasjonens side lagt merke til at det kan være ulike synspunkt sett fra et stort havbrukskonsern og verden sett fra både store og mindre bedrifter med et mer kystbasert eierskap. Det gjelder ikke utelukkende på miljøområdet hvor de norske reguleringene er verdensledende og langt foran andre lakseprodukserende organisasjoner, bemerker han.

– Har det vært et problem at Marine Harvest vil vokse minst mulig, mens flertallet vil vokse mer?

– Det er et område du får be tillitsvalgte og andre medlemmer vurdere.

– Det har vært en økende uenighet mellom store og små medlemmer i FHL de siste årene: Var dette et brudd som måtte komme?

– Jeg vil ikke si utelukkende mellom store og små medlemmer. Jeg opplever at det er forskjellige syn på verden fra et kystbasert eierskap mot et internasjonalt eierskap, og at det er vel så store forskjeller i meninger mellom forskjellige store selskaper, sier Ystmark, før han legger til: – Men når bruddet nå er kommet, tror jeg det vil være lettere å samle øvrige kystbasert næringsliv under FHLs fellesskap.