– Pharmaq har ikke klart å bevise for myndighetene eller rettssystemet at de har en vaksine som er klar for markedet

Nyheter
801

Etter å ha tatt kampen om PD-vaksine til topps i det norske rettssystemet, og tapt, tar Pharmaq nå opp igjen patentstriden med MSD Animal Health. MSDs patent ble nylig gitt fem års forlengelse, og det forsøker nå Pharmaq å få opphevet. I april møtes partene i tingretten, skriver Dagens Næringsliv.

– Denne vaksinen er ikke god nok. Våre medlemmer blir skadelidende av at situasjonen ikke finner sin løsning, sier kommunikasjonsjef Frode Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening.

Betydelig bedre
– Vitenskaplige undersøkelser viser at vårt produkt er betydelig bedre enn konkurrentens, mens vi har altså ikke lyktes med å komme på markedet på grunn av monopolet. Samtidig fortviler oppdretterne over at stadig flere fisk blir syke, men vi får verken produsere eller selge vårt produkt, sier Morten Nordstad, administrerende direktør i Pharmaq til Dagens Næringsliv.

Dette får MSD-direktør Johan Kvalheim til å se rødt.

– Den debatten her forstår jeg ikke hvorfor pågår, fordi Pharmaq har ikke klart å bevise for myndighetene eller rettssystemet at de har en vaksine som er klar for markedet. Og det er først når Pharmaq får en markedsføringstillatelse at de kan snakke om at MSD hindrer dem i å komme på markedet fordi vi har et patent, sier Kvalheim til iLaks.

– For fem år siden leverte de inn en søknad om markedsføringstillatelse, og det er, igjen, verken bevist for statens legemiddelverk eller rettsystemet at vaksinen er god nok, sier måløyværingen.

Copycats
– På humanmedisin, som er 80 prosent av (MSD-eier) Mercks omsetning i verden, er det helt normalt at når vi nærmer oss utløpet av patentet kommer generiske produsenter i Østen og søker om en markedsføringstillatelse for sine produkter, fordi de har brukt all informasjon for et produkt med patent. De kopierer det i Asia. Statens legemiddelverk innvilger markedsføringstillatelse uavhengig av hvordan patentverden er. Og det er en utfordring for Pharmaq, fordi de har ikke klart å bevise for myndighetene sine krav til en god vaksine, uttaler Kvalheim.

Han mener Pharmaq slett ikke er klar for å tilby markedet sin PD-vaksine.

– Når generika får markedsføringstillatelse kan vi ringe de og si at de ikke kan selge det (først når et generika før markedsføringstillatelse kan et patent stoppe salget). Men den dagen patentet vårt løper ut er de klare. Pharmaq har ikke klart det ennå. Så om vi skulle miste patentet til høsten, ville ikke Pharmaq være klare.

Ikke unikt
Kvalheim poengterer at det ikke er unormalt at en patentperiode forlenges.

– Når det gjelder det at vi har fått ytterligere fem års forlengelse på vårt patent, så er det helt normalt innen farmasøytisk industri. Det tok lang tid å få et produkt på markedet. For å selge produktet på normale betingelser, og kan du bevise at det tar lang tid, får du automatisk forlengelse. Det er ikke unikt for MSD.

MSD-direktøren fremhever at patentsystemet er svært viktig for farmasøytiske selskaper.

– Den farmasøytiske industri i Europa har skrevet brev, der de viser til Pharmaq-saken, til EFTA-domstolen der de har poengtert at det er en rett for farmasøytisk industri og at dette kan få uheldige konsekvenser for humanmedisin. Om du har funnet en kreftmedisin som virker; i perioden du utvikler den har du ikke lov til å snakke. Vi har bare 15 eller 20 års tid å selge under patentet. Det er så store investeringer ved å utvikle en vaksine, at hvis ikke vi har samme betingelser som resten av verden, blir havbruksnæringen skadelidende ved at ingen farmasøytiske selskap vil jobbe for havbruksnæringen.

Lite brukt nord for Hustadvika
Kvalheim er ikke enig i en beskrivelse at MSDs PD-vaksine ikke fungerer.

– Når folk sier at vaksinen ikke virker, vil jeg påpeke at den kun unntaksvis er brukt i Trøndelag i det hele tatt. Det er flere utbrudd der enn på Vestlandet så langt i siste halvår. På Vestlandet har de ørret, og vi oppnår dermed ikke flokkimmunitet på en veldig smittsom sykdom som PD faktisk er.

– Debatten mellom MSD og Pharmaq må ikke stoppe oppdretterne fra å bruke alle verktøyene i verktøykassen. Jeg skulle heller brukt advokatutgiftene til å utvikle nye og enda bedre produkter til havbruksnæringen, sier han og legger til: – Til våren kommer vi med vårt nye produkt – to vaksiner i ett stikk som skal gjøre PD-bekjempelsen på Vestlandet og forhåpentligvis Trøndelag enda mer effektiv.

Pharmaq-sjef Morten Nordstad er ikke enig i Kvalheims fremstilling av saken.

– MSD må påstå hva de vil om sine egne produkter og deres egnethet, det er de i sin fulle rett til og det respekterer vi. Vi forholder oss imidlertid til det vi hører fra oppdretterne, rapporter som kommer fra myndighetene og det vitenskapelige grunnlaget som foreligger. Der tegnes det et annet bilde av situasjonen enn det MSD forfekter. Publisert vitenskapelig litteratur viser at det finnes et alternativ som gir nær total beskyttelse i ulike smittemodeller i laboratoriet, og at den også oppnår meget gode resultater under industrielle forhold, kommenterer Nordstad til iLaks.

Samfunnets interesse
Han mener vilkårene for forlenget patentperiode ikke er lagt til grunn.

– Det er forretningsmessig forståelig at MSD ikke ønsker alternativer, men vi kan ikke se at det i denne situasjonen er i samfunnets interesse å forlenge dette monopolet. Patentstyrets avgjørelse kan ikke bli stående fordi vi mener at vilkårene for forlenget produktbeskyttelse ikke er tilstede. Dette er ikke bare fordi vi mener loven er blitt fortolket og anvendt feil, men fordi saken reiser prinsipielle spørsmål om omfang og varighet av produktbeskyttelse, og er et eksempel på hvordan en monopolists kamp for å beholde sin enerett kan virke mot samfunnsinteressene. Dette fortjener debatt, og det er derfor med en viss undring vi hører at Kvalheim ikke forstår hvorfor debatten pågår, sier han.

Ikke generikaselskap
– Alternative produkter er en forutsetning for å kunne drive bærekraftig havbruk fremover og resultatet av Patentstyrets avgjørelse slik den står i dag er at innovasjon hemmes, og nye og alternative produkter vil bli blokkert.

– Jeg synes også det er riktig å tilbakevise Kvalheims insinuasjon om at Pharmaq er et generikaselskap. Det er vi ikke. Vi har ikke kopiert MSD og kommer heller ikke til å gjøre det. Vi har forsket frem et alternativ med en betydelig ressursbruk på egen kjøl og etter vårt syn er det på tide at næringen nå får et nytt verktøy i verktøykassen, understreker Nordstad.