– Russerne knekket primærnæringene sine i 1930

Nyheter
1153

Han er blitt PR-rådgiver nå, den mangeårige utenrikskorrespondenten, og øser av sine erfaringer og kunnskaper under Aqkva-konferansen på Stord torsdag.

Det er nå det kjøligste klima mellom Norge og Russland «etter voldtekten av Ukraina i fjor», sier han.

Selvforsyning
– Russland importerer 50 prosent av maten sin fra EU. Laks er synonymt med norsk på russisk. Sånn har det vært noen år. Dette er nå stanset som svarsanksjon fra russisk side, innleder Steinfeld.

Han mener det er en illusjon og et selvbedrag fra russisk side at de kan dekke opp dette tapet med egenproduksjon av mat.

– Russerne knekket primærnæringene sine i 1930, og har fremdeles ikke kommet opp å stå. Dream on, sier han om at Russland kan bli selvforsynt med det første.

Tomme havner
Den høyrøstede NRK-veteranen snakker på utpust og innpust, uten manuskript.

– Det er tomt i verdens største fiskerihavn. De samler støv. Det er ikke en tråler i Murmansk, jeg var der nylig, de er i Mehamn eller Gamvik. Gi meg et glass vann. Går en tråler til Murmansk, flås de for 15.000 dollar i bestikkelser. Mehamn er det 300-400 kroner i loskostnader.

– Hensikten er at taukveilene ligger forskriftsmessig. Det er slik korrupsjon drives.

Steinfeld forteller om et land som vanskjøtter sin egen produksjon av mat. Fra Murmansk på Kola krysser han det russiske riket – til Kurilene i øst.

Kamikaze
– Øyrekken Kurilene er, mine damer og herrer, 5.000 kilometer lang. Det er faen meg lengre enn fra Stord til Bergen. Det var her Japan startet sitt kamikaze-angrep på Honolulu i 1941. Her har de et stort fiskeri av villaks, av pukkellaks. Russerne tar ut kaviaren, 20 prosent av kjøttet og brenner resten av pukkellaksen på taigaen. De kommer til å brenne mye, russerne, slik de har gjort i 80 år, før de ser morgengry.

– Matmangel kan bli et langvarig problem for Putin, spår Steinfeld.

Han drar gjennom historie 1000 års historie med diverse kalde kriger mellom Norge og Russland.

– Da russiske styrker rykket inn i Finnmark i 1944, gikk det et telegram fra generalstaben til Stalin: Skal vi ikke gå helt til Narvik og ta de isfrie havnene som vi har trengt gjennom 150 år?

– Nei, dere skal hjem, sa Stalin.

Kald krig
Russland har vist nåde overfor Norge i den nære fortid også. Steinfeld mener russiske kryssere i forbindelse med «Elektron»-saken «kunne kommet ut av sjøfokken og vinsjet hele kystvakten og hele kostebinderiet opp på akterdekket».

– Hvor lenge varer den kalde krigen? spør han retorisk.

Igjen ser han til historien, og ramser opp Berlin-blokaden i 1948, invasjonen av Ungarn i 1956 og invasjonen av Tsjekkoslovakia i 1968.

– Gjennomsnittlig varighet: Fire til åtte år. De kan i hvertfall være to til tre år, og da kan vi stå ved et regimeskifte.

Steinfeld var lovet 30 minutter for sitt innlegg. Han brukte 29 minutter og 42 sekunder.

– Er du født og oppvokst i Dagsrevyen, så er du født og oppvokst i Dagsrevyen.