Salmar: -Vi burde fått åtte av C-tillatelsene

Nyheter
2250

Dette går fram av en 20 siders klag som SalMar sendte 28. juli til Faggruppen. Selskapet sendte 10 søknader, men klager på «bare» åtte av dem. To klager fra Salmar Nord inngår ikke i den endelige klagen fra selskapet.

Klagen er undertegnet av Gustav Witzøe selv.

Han viser til at selskapet har brukt 30 millioner kroner på å utvikle Havmerd-konseptet. SalMar er svært misfornøyd med at ideen, som ble presentert tidligere i år, ikke har fått støtte fra Faggruppen.

-Hovedinnvendingen mot Faggruppas avslag er at disse ikke anerkjenner det industrielt og oppdrettsfaglige gjennombrudd og potensial som ligger i realiseringen av SalMars havmerd (..). SalMar har i søknadene forpliktet seg til å gjennomføre store investeringer for å ta i bruk grunnleggende, nytt og mer bærekraftig, teknisk utstyr og oppdrettskonsept, som vil gjøre det mulig å drive fiskeoppdrett lenger til havs, i mer eksponerte områder, skriver Witzøe i klagen.

Han mener at Faggruppa har sett bort fra at SalMars «havmerd står i en særstilling i denne tildelingsrunden. Konseptets overlegne kvalitet både med hensyn til rømming og lus (…) er ganske enkelt ikke omtalt i vedtakene. Ut fra de beskrivelser som er gitt i vedtakene, kan vi ikke se at det er andre søknader som har et tilsvarende miljøpotensial, skriver SalMar-eieren. Han mener at Havmerd-konseptet er best og skriver om konkurrentene:

-Felles for disse tiltakene er at det er mindre omfattende teknologiske løsninger. Noen av disse løsningene bør antakelig utvikles videre, men for disse vil tildeling av FoU-konsesjoner være like velegnet som tildeling av grønne konsesjoner. Det er for eksempel allerede tildelt FoU-konsesjoner til steril laks og til flere prosjekter med lukkede anlegg. I den grad disse tiltakene i det hele tatt er aktuelle for grønne konsesjoner, er et felles trekk at tiltakenes potensial like godt kan realiseres ved tildeling av FoU-konsesjon, skriver Witzøe.

Han viser til at bare to av 10 som har fått tilsagn om tillatelse i gruppe C, legger opp til produksjon i lukket anlegg fra smolt til ferdig matfisk.

Witzøe påstår saksbehandlingsfeil og diskuterer over flere sider nødvendigheten av at Faggruppen skal argumentere for hvorfor den ene søker er valgt fremfor en annen. Witzøe er misfornøyd med at Faggruppen ensidig har valgt å selge tillatelser i gruppe C til «lukkede» prosjekter.

-Ved å legge all kort «i samme kurv», har Faggruppa etter vår vurdering gått ut over sitt mandat og basert sine vedtak på en ensidig og ubegrunnet konseptpolitisk vurdering, heter det i klagen.

Avslutningsvis hevder Witzøe at Havmerd-konseptet til SalMar representerer et paradigmeskiftet i norsk oppdrettsnæring. Oppdrett til havs vil kunne åpne nye store områder for oppdrett.

–   For å realisere sin havbaserte merdkonstruksjon burde SalMar få tildelt åtte konsesjoner i gruppe C. Dette konseptet er etter vår vurdering kvalitativt og miljømessig så sterkt at det burde bli tilgodesett med en vesentlig del av konsesjonene i denne gruppen, skriver Witzøe som ber Nærings- og fiskeridepartementet om å gi selskapet disse åtte tillatelsene.