Ser laksefremtid i Skagerrak

Nyheter
1576

– De begynte med anlegg i 1954-55. Så det er kultur her nede for oppdrett, sier Stein Helge Skjelde. Han er daglig leder i Sørsmolt i Kragerø. Den gang var det ørret i tankene. Nå er det laks. – Det er det eldste smoltanlegg i Norge, påpeker Skjelde.

– Nå søkes det om et nytt anlegg med konsesjon til 2,5 millioner smolt. Vi har like store vannressurser som Fjon til Alsaker. Nedslagsfeltet har 12 demninger. Det gir uttak av 50-60 kubikk i minuttet, forteller eksil-vestlendingen til iLaks.

Skjelde er ingeniørutdannet. Han har tidligere vært driftsleder i Rogaland og seinere produksjonssjef i Flekkefjord i Marine Harvest. Så ble han hentet til Møgster i Austevoll, hvor han var oppdrettsjef i Veststar.

– Jeg har gått en eventyrlig skole, sier han, og fremhever særlig Møgster-brødrenes teft for forretning. – Det er ingen hemmelighet at de mest lønnsomme selskap er der eierne er hands-on.

Det er kaldt i sjøen og ofte is på seinvinteren ved utløpet av Oslofjorden. – Det går ikke an å drive her i februar-mars, sier Skjelde.

Utfordringene med lakselus er høyt oppe på agendaen for alle som driver med laks. Skjelde og Sørsmolt vil unngå luseproblematikk ved planer om å lage en fisk på 500 gram. Han ser for seg utsett 10. april og slakting seinest 15. januar. Deretter brakklegging frem til 1. april og nytt utsett 10. april.

– Her ligger en brakk fra Oslo til Kristiansand samtidig. Nå har Skagerrak enorme muligheter til oppdrett. Gullestadutvalget tar til orde for å tenke nytt og utfordre gammelt tankegods.

– For ti år siden var jeg oppdrettsjef i Veststar. Da var det liten interesse for Troms og Finnmark. Nå skal alle store selskap til Troms og Finnmark. Tenk på historikken: For 20 år siden sto fisken 24 måneder i sjøen. Nå er det mange som slakter på 10 til 11 måneder, sier han og viser til Eide fiskeoppdrett som setter ut i april og slakter ett år etter på 5,5 kilo.

– Jo lenger fisken er i ferskvann, så kompenserer den i sjø. Før laget en halvannetåring og toåring (to år i ferskvann – red. anm.). Den fisken hadde en fantastisk tilvekst og kort produksjonstid i sjøen. Poenget mitt er at hvis fisken går seks måneder lengre i ferskvann og settes ut i sjø, så tar han det igjen i sjø.

– Hvis en setter ut en 250 gram 20. april, og en annen 250 gram som har gått i sjø. Hvilken fisk er størst til jul? spør han retorisk.

– Jo flere måneder den går i ferskvann, så får du en mer robust fisk. Skal en ha en femdobling til 2050, må en ut i havet. Da kan en ikke ha en 100 grammer smolt ved utsett i sjø. Den må være betydelig større, mener Skjelde.

– Det er en fordel med Telemark. Her er det en naturlig barriere produksjonsmessig fra cirka 1. februar til 1. april. Det er for kaldt i sjøen til å ha fisk i sjøen i den perioden. Det vil gi en felles brakklegging av et område fra Oslo til Kristiansand. Hvert år. Svært gunstig biologisk, oppsummerer han.