Vanntrøbbel for Langsand Laks

Nyheter
1261

Johan E. Andreasssen er, via selskapet Atlantic Sapphire, storaksjonær i Langsand Laks. Han bekrefter at Hvide Sande-selskapet tvinges til å ta ned produksjonen etter utfordringer med vannkilden.

– Stemmer at vi kommer til å brakklegge deler av anlegget for å sette inn ultramoderne utstyr for å forhindre at bakterier og virus kan komme inn med inntaksvannet, sier Andreassen til iLaks.

Ikke lakselus
Foruten bakterier og virus, har det versert rykter om at Langsand Laks skal ha fått lakselus inn i anlegget. Det avvises blankt av Andreassen.
– Lakselus har aldri vært et tema. Sannsynligvis språkproblemer med danskene som gjør at dette er nevnt, sier han.

– Langsand Laks har en svært utfordrende vannkilde som varierer mye i temperatur, salinitet (oppløst saltinnhold i mengde vann – red. anm.), samt mye villfisk nært inntaket, forklarer Andreassen.

Vannet som brukes i oppdrettsproduksjonen hentes fra Ringkøbing-fjorden på den danske vestkysten.

Tar ned slaktevolum
Andreassen er åpen på at det er mange utfordringer som knytter seg til utvikling av en pionerbedrift innen landbasert oppdrett av atlantisk laks.
– Det er som å lære seg skihopp i en skiflygningsbakke, sier han, men skynder seg med å legge til: – Det gode er at når vi lykkes der, kan vi lykkes overalt.

Tidligere har Langsand Laks guidet et slaktevolum på 1.000 tonn. Nå må dette jekkes ned til rundt 400 tonn for inneværende år.