– Vi er kommet til et vendepunkt

Nyheter
708

– Dette er en næring vi har hentet våre eksportinntekter fra i 7-800 år og at vi fortsatt vil hente våre eksportinntekter fra, innleder statsminister Erna Solberg.

Hun er på Havet. På Scandic Havet Hotel i Bodø. Erna er bergenser. Og vet at mye av fiskeeksporten gikk fra fiskere i Nord-Norge, via kjøpmenn i Bergen, og ut i den store verden.

Tung CV
– Min styrke er at jeg har mesteparten av min yrkeserfaring fra Akvariet i Bergen, sier hun med dårlig skjult selvironi, før hun blir mer alvorlig: – Vi er kommet til et vendepunkt der oljen ikke vil være motoren i vår økonomiske vekst, sier hun med trykk på det siste ordet – vekst.

Tonen er satt under åpningen av FHLs årsmøte i 2015. En oljepris på 55 dollar fatet taler sitt eget tydelige språk.

– Norge trenger å lete etter og videreutvikle andre næringer i fremtiden. Norsk økonomi skal omstilles til en ny normal. Dette har vi diskutert i mange år, men nå er vi der. Vi har visst lenge at oljen ikke alltid kan bære oss på gullstol, sier Solberg.

Finansiere velferd
– Sentralbanksjefen sa at vi har gått fra en særstilling til å komme i en omstilling, sier hun og legger til at Norge har mange gode kilder til å utvikle eksportinntekter og sysselsetting.

– Sjømat har faktisk hatt like stor vekst som olje de siste årene, men sjømat har ikke samme betydning som olje. Sjømat kan ikke finansiere våre velferdsordninger, understreker hun.

– Vi må styrke alle næringer hvor vi allerede har komparative fortrinn. Der står sjømatnæringen i en særstilling, sier statsministeren.

Lavere renter og svekket krone, som en konsekvens av oljeprisfallet, gir en del hjelp. Men ikke nok, mener Solberg: – Vi trenger omstilling. Jeg elsker gründerånden til oppdrettsnæringen. Den trenger vi i tiden fremover.

– Det blir dyrere å reise på ferie, men gir sikrere jobber utenom oljenæringen. Vi kommer til å bygge på de kompetansefortrinnene vi har, blant annet i maritime industrier.

Fremtidens næringer
I dag går mye av landets bredbåndbredde på folk som ser på andre spille og kommentere dataspill.
– Jeg har snakket med min snart 16 år gamle sønn om dette, men han forstår ikke problemet. En del av det vi driver med idag var ikke kjent for 20 år siden. Men det som er klart er at mye av det vi skal drive med i fremtiden er ting vi allerede driver med idag.

– Vi vet at fisken er sunn, sunnere enn det meste andre. Mange hevder at det ikke er det, men fisken er blant de sunneste proteinene vi kan ta inn.

Spesifikt fremhever hun oppdrettslaksen.
– Det er et fantastisk produkt, så lenge den er sunn og kan produseres bærekraftig. Det innebærer at vi må ta miljøproblemene på alvor. Særlig gjelder det lakselus. Medikamentell behandling av lakselus øker kraftig. Skal oppdrettsnæringen vokse, må den løse disse problemene. Nøkkelen her er kunnskap og utvikling, mener hun.