– Vi må stå sammen og sikre et lavere lusepress

Nyheter
1045

– Vi har kjørt forskjellige prosjekter og basert oss på erfaringer og publikasjoner og har tro på en strategi der vi endrer tilnærmingen fra anleggsnivå til enkeltmerdnivå og der målet er både redusert smittepress og redusert bruk av medikamentell behandling, sier Oaland til iLaks.

Han er utdannet veterinær. Oaland startet opp i Hydro Seafood i 2000, og etter Nutreco/Marine Harvests oppkjøp samme år, har han vært i konsernet i 15 år. Direktørjobben har han hatt siden 2008.

I samme båt
– Det som kommer lett feil ut er at vi gir inntrykk av at vi er bedre enn andre. Som flere andre ting i næringen, må vi lykkes i sammen. Derfor er det vi flagger, presenterer og diskuterer strategien både internt og eksternt. Den er og drøftet med andre selskaper, blant annet Lerøy og SalMar. Vi presenterer på seminarer og fagsamlinger, går bredt ut og søker å få mest mulig tilhengere til den strategien i den tro at det er et virkemiddel for næringen i forhold til den utfordrende lusesituasjonen, fortsetter han.

– Vi er i samme båt, og det er utfordringer. Marine Harvest er ikke unntatt for utfordringer knyttet til lusekontroll. Det handler om å samle oss om en strategi som vi har så mye dokumentasjon og erfaring at vi og flere andre mener den er noe å gå ut i fra i næringen, presiserer Oaland.

Problemstillingen ble særlig aktuell torsdag, i forbindelse med Nærings- og fiskeridepartementets dagsferske grense på 0,2 hunnlus som betingelse for vekst.

– Departementets intiativ i forhold til vekst og krav til lusenivå og maks antall medikamentelle avlusinger er i tråd med vår strategi. Det er et incentiv til næringen for å få lavere smittepress. Vi vil analysere hvilke anlegg som kan klare det. Så vi mener det er et steg i riktig retning. Det er det vi prøver å få til gjennom strategien vi følger – lavere smittepress og færre medikamentelle behandlinger. Det høres motstridende ut, men vi mener det ikke er det, bemerker han.

Redusere smittepresset
– Dette henger sammen: Reduserte lusenivå reduserer smittepresset, øker sjansene for at rensefisken fungerer og reduserer behovet for medikamentell behandling, resonnerer han.

– Virkemiddelet, hva er det? Å holde nivået av voksne hunnlus lavt til en hver tid i enkeltmerdene i anlegget. Ikke i snitt på anlegget, men i enkeltmerdene. Det vil føre til vesentlig redusert smittepress.

– Jo lavere nivå du har av voksne hunnlus, jo lavere lusepress. Ikke bare på grunn av redusert antall lus, men og på grunn av at færre egg vil klekke. Hvis du har 0,2 lus på hver fisk vil det være redusert sjanse for at de finner en hann til å parre seg, beregninger viser at bare cirka ti prosent vil være befruktet og medføre smitte. Ligger du på 1-2 voksen hunnlus per fisk per merd vil nærmere 100 prosent av disse være befruktet. Det betyr at forskjellen mellom 0,2 og 1 ikke representerer fem ganger større smittepress, men 17-35 ganger større smittepress. Ved å redusere smittepresset, sikre at nivået ligger lavt, og gå inn og slå ut tidlig vil en gi økt sannsynlighet for suksess med rensefisk.

Responstid
– Du vil også få kortere responstid. Hvis en begynner å se økende lusenivå i noen av merdene, at rensefisken ikke klarer å holde stabilt nivå, er det kanskje bare to eller tre merder du må behandle – ikke ti. Du vil få tid til å gjøre det før smittepresset blir enda høyere, påpeker Oaland.

Han bruker mye av sin tid på denne saken, og er ofte på reisefot. iLaks møter han, symptomatisk nok, på Hotel Clarion ved Flesland flyplass. Oaland pendler mellom Bergen og hjemmet på Hjelmeland i Ryfylke.

– Hva bygger vi tilnærmingen på? Anleggene våre i Agder er en suksesshistorie. Der klarer rensefisken å håndtere dette hundre prosent. Vi har ikke drevet medikamentell behandling i Flekkefjord/Hidra-området på fire år, etter å ha jobbet oss ned til et veldig lavt nivå av voksne hunnlus. Vi ser positive effekter med tilnærmingen og andre steder. Klarer vi å oppnå samme suksess andre steder, er det en fantastisk situasjon å komme i, sier han ivrig. Dette er et tema som engasjerer han.

Rensefisk
– Hvordan skal vi få til å holde et lavt lusenivå i enkeltmerder til enhver tid? Hva må vi gjøre? Rensefisk må ligge i bunn. Her gjelder best practise for rensefisk, god røkting, rene nøter, gode skjul. Vi må og overvåke nøye lusenvåene. Vi må telle lus i hver merd, hver uke – hyppigere enn det som er kravet. Vi må kunne snu oss raskt hvis vi ser vi ikke klarer å holde nivået. Hvis du overstiger nivået på enkeltmerd, enten det er 0,1, 0,2 eller 0,3: En må være tidlig nok. Stiger nivået og rensefisken ikke klarer å holde kontroll, må du reagere raskt. Det er viktig å ha beredskap til å kunne gå inn og reagere raskt. Kapasitetsbehovet vil være mindre på to og tre merder enn ti.

– Hvis du må behandle, ta i bruk ikke-medikamentelle midler. Vi tar i bruk de som er tilgjengelige på markeder, sier han.

Ett av virkemidlene er Ocea/Steinsvik sin Thermolicer.
– Thermolicer er under montering i disse dager. Erfaringen er begrenset med det så langt. Og så bruker vi og skjørt, nedsenket lys og dyp fôring som påslaghemmer i områder der vi ser det er høyt lusepress eller utfordringer med rensefisk, forklarer Oaland.

Stå sammen
– Det er en kombinasjon av ulike tilnærminger som må til. Det er en overgang fra 100 prosent på medikamentell behandling til å innse at det er en kombinasjon av ulike tilnærminger som er fremtiden i større grad.

– Dagens situasjon er ikke løsningen. Enkeltmerder eller anlegg med for høye nivå av voksne hunnlus skaper et stort smittepress både for eget anlegg og naboanlegg og behov for gjentatte behandlinger. Det gjør vondt verre. Vi må stå sammen og sikre et lavere lusepress og gi rensefisken de beste forhold, da har vi mulighet for å snu utviklingen, oppsummerer han.